‹ Takaisin

  |  22.11.2018

Influenssarokote suojaa sinut ja läheisesi

Rokote on paras ja ainoa mahdollinen suoja influenssaa vastaan.

Influenssa mielletään usein vain tavallista kovemmaksi flunssaksi, jolloin rokote jää ottamatta. Tavallisen flunssan ja influenssan ero käy valitettavasti ilmi vasta siinä vaiheessa, kun sairastuu ensimmäistä kertaa influenssaan.

Influenssa vie perusterveenkin petipotilaaksi yleensä viikon ajaksi, mikä lapsiperheissä aiheuttaa myös toisen vanhemman poissaolon töistä.

Herkän tarttuvuuden vuoksi influenssa käy useimmiten läpi koko perheen, jolloin molemmille vanhemmille tulee pitkät poissaolot töistä. Jälkitaudit, kuten korvatulehdukset ja keuhkokuumeet tulevat vielä tähän päälle. Riskiryhmäläiset joutuvat useimmiten sairaalahoitoon ja pahimmassa tapauksissa influenssa voi olla heille kohtalokas.

Rokote on paras ja ainoa mahdollinen suoja influenssaa vastaan.

Kuulut influenssan riskiryhmään ja saat rokotteen maksutta terveysasemaltasi, jos olet yli 65-vuotias tai sairastat esim. jotain pitkäkestoista sairautta kuten astmaa, diabetesta tai sydänsairautta. Myös lapset (6 kk - 6 v) ja raskaana olevat naiset saavat rokotteen maksutta neuvolasta. Tämän kaiken lisäksi myös vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri kuuluu influenssan riskiryhmään, joten joukko on lopulta varsin suuri.

Jos influenssarokotteen teho ja tarve mietityttävät, niin tutkimusten mukaan suurin osa rokotteen ottaneista kuitenkin välttyy influenssalta. Ja jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Ja kyllä, influenssarokote on turvallinen.

Rokottaudu siis. Mieluiten ennen influenssakauden alkua eli marras-joulukuussa.

Rokottamalla suojaat itsesi lisäksi myös läheisesi <3

Annika Koivisto

Kirjoittaja on Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori. 

Kuva: Toni Forssell