‹ Takaisin

Blogi  |  05.06.2023   |  TARU VANHALA

Jätä tilaa parhaalle lomapäivälle

Voisimme kaivaa jotain esiin lapsuuden kesistä ja pienen ihmisen mielen maisemasta: lapsena lomaa ei stressattu etukäteen eikä kaikkea käsikirjoitettu etukäteen.

Muistatko vielä kevätjuhlapäivän lapsuudesta? Sen hetken, kun kirmasit koulun ovesta ulos, jalassa uuden kiiltävät kengät, kädessä todistus, edessä loputon vapaus vailla huolta huomisesta?

Lapsena lomaa ei stressattu etukäteen. Suunnitelmiksi riitti, että käydään Lintsillä ja mummolassa. Jokainen päivä oli oma seikkailunsa: metsäretkiä, kukkakimppuja, pallopelejä, makkaran grillausta.

Nyt aikuisena kesäloma aiheuttaa aivan liian paljon stressiä jo etukäteen. Maailma pitää saada valmiiksi ennen aamukamman viimeistä piikkiä. Jokainen post it -lappu täytyy hoitaa ja tehtävät delegoida eteenpäin. Lomasuunnitelmat pitää olla viimeistään toukokuussa kristallinkirkkaana mielessä. Onhan se noloa, jos ei osaa vastata työkavereiden ja naapureiden kyselyihin kesäohjelmasta. Loma on suorittamista. Kullanarvoinen vapaa-aika täytyy käyttää hyväksi maksimaalisella tehokkuudella.

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta uskallan väittää, että kesäloman kohdalla liian hyvin suunniteltu on jo puoliksi eletty. Lapsuuden kesässä parasta oli juuri yllätyksellisyys. Kaikkea ei käsikirjoitettu etukäteen. Jos väsytti, tuijotettiin telkkaria tai löhöiltiin pihakeinussa. Oltiin vaan.

Kahden ja puolen kuukauden kesäloma ei monellekaan ole enää realismia, mutta jotain voisimme kaivaa esiin lapsuuden kesistä ja pienen ihmisen mielen maisemasta. Tämän numeron jutussa Ilo irti kesälomasta työhyvinvoinnin professori Jessica de Bloom toteaa, että toisille aikataulutettu, hyvin suunniteltu loma toimii. Kaikille se kuitenkaan ei ole paras vaihtoehto. Olen jälkimmäistä tyyppiä: ahdistun liian tiukasta loma-excelistä.

Parhaimmat lomamuistoni aikuisiällä ovat suunnittelemattomia tilanteita. Piha-Yatzy-turnaus naapureiden kanssa, istuskelu parvekkeella kesäsadetta ja musiikkia kuunnellen miehen kanssa, ex tempore patikointiretki siskon kanssa…

Haastan kaikki jättämään tänä kesänä loma-kalenteriin pientä väljyyttä. Päivästä ilman ohjelmaa voi tulla loman paras päivä.

Taru Vanhala

päätoimittaja

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023