‹ Takaisin

  |  06.03.2015

Kevättä ilmassa

Sinä keväänä aivastutti ja vettä valui nenästä. Voisiko tämä olla allergiaa?

Aikoinaan meillä asui Masi-hamsteri. Masi oli mukava kaveri, jonka touhuja oli hauska seurata. Ihmettelimme Masin temppuja ja ennätystehtailua. Kuinka paljon ruokaa voi tunkea yhteen poskeen? Entä toiseen? Mahtuuko sen jälkeen kämpän ovesta sisään? Jos ei mahdu, mitäs sitten tehdään?

Masi oli kuitenkin puolivallaton poikamies ja häkin siivous jäi pääasiassa omistajan äidin hommaksi. Reilut puolitoista vuotta siivoilin Masin häkkiä.

Kun Masista oli jo aika jättänyt, sain keväällä allergian kaltaisia oireita. Nenää kutitti, aivastutti ja nenästä valui vettä. Aluksi pidin oireita flunssana, kunnes ymmärsin, että kyseessä taitaakin olla koivun siitepölyallergia.

Apteekista hankitut itsehoitolääkkeet auttoivat oireisiin ja niin söin kesän ajan antihistamiinitabletteja. Pohdin, että näinköhän hamsterille, tai ilmeisesti ennemminkin sen virtsalle ja häkin puruille, altistus johti siitepölyallergian puhkeamiseen. Onneksi nykyiset antihistamiinit eivät juurikaan väsytä, joten niiden käyttö ei vaikuttanut arkeen.

Seuraavana keväänä olin jo valmistautunut allergiakauteen, mutta oireita ei enää tullutkaan. Eikä sitä seuraavana keväänä.

Masin ja yhden kesän siitepölyallergian yhteyttä ei ikinä varmistettu, joten asia jäi oman arvailuni varaan. Ehkä näillä ei lopulta ollut mitään yhteyttä keskenään, mutta siitä huolimatta joka kevät siitepölykauden alku muistuttaa minua Masista.

Ennusteiden mukaan siitepölykausi koittaa ihan pian. Lepän ja pähkinäpensaiden kukinta aloittaa joillekin allergisille hankalan ajan, toisilla puolestaan lääkkeet pitävät oireet hyvin kurissa. Meille muille se on merkki kevään tulosta.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto