‹ Takaisin

  |  28.01.2015

Kivun hoitoa turvallisesti

Tiesitkö, että vuodessa arviolta 200–400 henkeä kuolee tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ylemmän ruuansulatuskanavan haittoihin.

Tulehduskipulääkkeet ovat erinomaisia poistamaan kipua ja alentamaan kuumetta. Mutta täsmälääkkeitä ne eivät ole. Harvempi lääke on. Siihen perustuu lääkkeiden aiheuttamat haittavaikutuksetkin.

Tulehduskipulääkkeet poistavat kipua estämällä tulehduksen välittäjäaineen tuotantoa elimistössä. Samalla ne tulevat estäneeksi myös elimistön suojamekanismeja. Sen seurauksena mahalaukkuun ja suolistoon syntyy limakalvovaurioita. Joskus nämä kehittyvät ajan myötä maha- tai pohjukaissuolihaavaksi. Näille altistaa lääkkeen pitkä käyttö ja korkeampi ikä.

Mahahaava ei ole mikään vaaraton juttu. Vuosittain noin 200–400 henkeä kuolee tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaan haittaan ruuansulatuskanavassa. Ja vielä suurempi määrä ihmisiä pelastuu tältä täpärällä.

Mahahaava aiheuttaa väsymystä ja heikotusta. Joskus tajuntakin voi lähteä. Mahahaavasta kärsivän uloste on tummaa ja oksennuksen seassa on verta. Voimakkaasti vuotava haava romahduttaa kunnon nopeasti, jolloin on jo kiire sairaalaan.

Vertailuksi katselin Tilastokeskuksen tilastosta (2013) muita kuolemansyitä. Niiden perusteella tulehduskipulääkkeet näyttävät olevan vähintään yhtä vaarallisia kuin liikennetapaturmat.

Kuolinsyyt (Tilastokeskus 2013):

  • 235 maaliikennetapaturmat
  • 1 900 alkoholiperäiset syyt
  • 4 immuunikato (HIV)
  • 131 hukkumistapaturmat


Jostain syystä julkisuudessa kolareista ja liikenneturvallisuudesta puhutaan kyllä paljon enemmän kuin lääkitysturvallisuudesta. Tämä antaa helposti väärän käsityksen lääkkeiden turvallisuudesta.

Kipulääke on hyvä, kun sitä käyttää oikein - mutta riskitön se ei ole.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto