‹ Takaisin

  |  28.08.2015

Kyläapteekki palvelee

Kesän pienet vammat näytetään apteekilla, jos terveysasema on kiinni.

”Näytät aika väsyneeltä”, sanoi asiakas, yrittäjä itsekin, pienen kyläapteekin apteekkarille. Apteekkarilla oli takana pitkä, työntäyteinen kesä, joka näkyi jo kasvoilla.

Yrittäjän pyörittämä apteekki, pienikin, palvelee asiakkaitaan tasaiseen tahtiin läpi vuoden. Pienien apteekkien aukioloajat ovat toki lyhyemmät kuin isojen, mutta kylänraitilla se ymmärretään. Yritys, jossa asiakkaita palvelee aina farmaseuttisen koulutuksen saanut henkilö, on täysin riippuvainen henkilöstön määrästä. Aika usein kyläapteekin apteekkari itse palvelee asiakkaita kesäaikaan, jotta muu henkilökunta pääsee pitämään lomiaan.

Moni pienen paikkakunnan asukas on ymmärtänyt oman kyläapteekin arvon. Ei ole tavatonta, että muualla töissä oleva asiakas haluaa tulla asioimaan omaan apteekkiin ja soittaa kotimatkallaan, että tulossa ollaan, jos vain ehdin. Siihen yleensä apteekista vastataan, että odottelemme täällä sinua, jotta saat lääkkeet. Asiakkaista halutaan pitää hyvää huolta.  

Kunnallinen terveydenhuolto tukeutuu omalla tavallaan paikallisiin apteekkeihin lomien aikaan. Pienten paikkakuntien terveysasemat suljetaan silloin, kun henkilökunnalla on lomat. Sijaisia ei palkata, ja ehkä heitä ei edes ole saatavilla. Kiireellisesti lääkärin hoitoa vaativat potilaat ohjataan lähikuntien terveysasemille. Muut keskustelevat vaivoistaan apteekissa.

Tänäkin kesänä tässä pienessä kyläapteekissa on reseptilääkkeiden myynnin ja neuvonnan lisäksi hoidettu lieviä palovammoja, pieniä haavoja, poistettu sormista tikkuja, neuvottu flunssan itsehoidossa ja opastettu itsehoitolääkkeiden oikeaan käyttöön. Palveluun tyytyväiset asiakkaat ovat palkinneet apteekin henkilökuntaa kiitoksin, kukin, puutarhan ja metsän antimin sekä kutsumalla juhliin. Voiko sen parempaa olla!

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto