Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  12.02.2018

Lääke ei ole aina paras hoito

Joskus on parempi jättää itsehoitolääke ostamatta ja hoitaa vaivaansa lääkkeettömillä hoitokeinoilla. Monen vaivan hoidossa auttavat tehokkaasti myös pienet elämäntapamuutokset.

Itsehoitolääkkeellä on helppo hoitaa pieniä vaivoja.

Oikein valittu itsehoitolääke lieventää tehokkaasti sairautta tai sen oireita, eikä jokaisen vaivan vuoksi aina tarvitse hakeutua lääkäriin.

Lääke ei kuitenkaan ole aina paras hoitokeino jokaiseen itsehoitovaivaan.

Flunssa-aikana asiakkaat etsivät apteekista lääkkeitä flunssan nujertamiseen tai ennaltaehkäisyyn. Mikään lääke ei flunssavirusta kuitenkaan taltuta.

Sinkki ja C-vitamiini saattavat lyhentää flunssan kestoa, mutta flunssan hoidossa täytyy keskittyä oireiden lievittämiseen ja mikä tärkeintä - malttaa levätä.

Monissa vatsavaivoissa elintavat ja lääkkeettömät hoitokeinot auttavat lääkettä paremmin. Lääkkeellä saa vaivoihin usein tehokkaan ensiavun, mutta ilman muita keinoja hoito jää puolitiehen.

Esimerkiksi närästyksen hoidossa tärkeää on oireita aiheuttavien ruokien välttäminen ja ripulissa on välttämätöntä huolehtia kehon nesteytyksestä.

Joskus lääke on täysin turha hoito. Tulehtumaton, pieni haava ei kaipaa antibiootti- tai kortisonivoidetta parantuakseen. Riittää, että haavan puhdistaa, sitoo ja antaa parantua rauhassa.

Nyt influenssakaudella tärkeintä onkin toipua rauhassa ja suojata läheiset tartunnan leviämiseltä.

Elina Aaltonen

Proviisori, Terveydeksi! -lehden päätoimittaja