‹ Takaisin

  |  26.02.2016

Lääke ei ole leikin asia

Lääke ei ole Tabascoa, jolla voi jekutella toisen haukkomaan henkeään.

Tästä on jo jonkin aikaa, kun kuuntelin autoa ajaessani suosittua nuorille ja nuorille aikuisille suunnattua radiokanavaa. Toinen reilu parikymppisistä miesjuontajista päätyi kertomaan ”jekusta”, jonka olivat teini-iässä järjestäneet kaveriporukalla ystävälleen.

He olivat salaa syöttäneet tälle erektiolääke Viagraa. ”Jekku” oli aiheuttanut hyvät naurut ja aiheutti sitä edelleen studiossa.

Ajoin auton seuraavalle bussipysäkille, odotin musiikin tuomaa taukoa ja soitin studioon. Kysyin, että ymmärsivätkö he ollenkaan, millaisen riskin he ottivat lääkettä salaa antaessaan ja tästä radiossa kertoessaan.

He asettivat kaverinsa, jonka sairauksista tai muista lääkkeistä eivät tienneet mitään pahimmillaan jopa hengenvaaraan. Ja tapauksesta naureskellen kertoessaan antoivat kuulijoilleen todella pöljän idean.

Keskusteltuamme juontaja totesi, että ei ollut ymmärtänyt ja heti seuraavassa juonnossa hän asiallisesti tämän kertoi. Hyvä niin.

Jäin kuitenkin miettimään tapausta ja siihen liittyvää riskiä. Onko ihmisillä hämärtynyt ajatus siitä, mitä lääke todella on?

Lääke on aine, jolla on todellisia vaikutuksia elimistössä. Se ei ole Tabascoa, jolla voi jekutella toisen haukkomaan henkeään. Eikä se ole kanamuna, jonka kypsyydellä ja raakuudella voi järjestää jäyniä.

Oikean lääkkeen valinta ja käyttö olisi hyvä tapahtua asiantuntijan opastuksella. Hän pystyy arvioimaan taustat huomioiden, sopiiko lääke kyseiselle henkilölle vai ei.

Tiina Kuosa
proviisori, Apteekkariliitto

P.S. Se tapauksessa jäi epäselväksi, mistä pojat olivat lääkettä saaneet. Jos eivät omien kotien lääkekaapista, niin todennäköisin vaihtoehto on laiton nettikauppa, josta tilattu lääke voi sisältää aivan mitä tahansa: toista lääkettä, ei lääkettä ollenkaan tai jopa rotanmyrkkyä. Kaikki nämä ja monet muut sisällöt ovat tulliviranomaisten tutkimuksissa tutuksi tulleita.