Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  05.09.2022   |  TARU VANHALA

Lepoa aivoille

Lapsuudessa tv-uutisten aikaan piti olla hiljaa. Ne katsottiin asiaan kuuluvalla hartaudella joka päivä, kaikilta kanavilta, joka ikinen lähetys. Muistan kuittailleeni isälle, mitä järkeä on parin tunnin välein katsoa samat uutiset, eikö kerta vuorokaudessa riitä.

Nyt aikuisena joudun katsomaan peiliin ja kysymään samaa itseltäni. Selaan päivittäin puhelimella kolmea eri mediaa, useita kertoja päivässä. Eikä siinä vielä kaikki. Sosiaalinen media lisää uutistulvaa entisestään: koiranpentuvideoiden ja grillauskuvien väliin puskee jatkuvasti dramaattisia otsikkoja graafisine kuvituksineen.

Se mistä kirjoitetaan aamulla, on nykyään iltapäivällä jo vanha juttu. Uutisvirta on kuin saippuasarja, josta ei voi jättää yhtään jaksoa väliin ilman, että putoaa kärryiltä. Tuntuu kuin sivistyksen mittari olisi olla selvillä kaikesta reaaliajassa.

Viimeiset pari vuotta uutiset ovat olleet erityisen raskasta luettavaa. Tappava virus, rajoituksia, peruutuksia, työttömyyttä, masennusta, sota, pommituksia, synkkiä talouslukuja, kallistuvia hintoja, kiihtyvä ilmastonmuutos… 2020-luvun alku on ollut kuin fiktiivinen painajaisromaani, jossa huonoa uutista seuraa vielä huonompi uutinen. Kesän piristys, Haminan mursukin, lopulta kuoli.

Tämän numeron juttu Hälytystilassa avaa, mitä jatkuva ahdistavan uutisten seuraaminen voi aiheuttaa. Tunnistan itseni tekstistä.

Varsinkin venäläissotilaiden raakuudet siviilejä kohtaan Ukrainassa menevät ihon alle. Kuvat poltetusta naisen ruumiista ja pommituksessa kuolleesta pikkutytöstä nostavat vihan, jopa raivon tunteen pintaan. Olo on toivoton ja voimaton. Jättämällä uutiset lukematta mieli tyyntyisi, mutta samalla omatunto alkaisi soimata, olenko huono ihminen, jos en välitä.

Liika on kuitenkin liikaa. Kuten psykologi ja psykoterapeutti Päivi Leppämäki jutussa toteaa, ihmisellä on vain yhdet aivot eikä oma hyvinvointi ole keneltäkään toiselta pois. Tarvitsemme arkeemme myös positiivisia asioita ja mielekästä tekemistä. Jokaista otsikkoa ei tarvitse klikata auki.

Taru Vanhala

päätoimittaja

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022