Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Blogi  |  27.06.2024   |  MAIJA KAJANTO

Lokkilauma, missä liidät?

Kirjailija Maija Kajanto pohdiskelee, missä kutsumattomat, huonosti käyttäytyvät mökkivieraat luuraavat.

Kesä on käsillä. Ensimmäisten kesäkukkasien ja lämpimien päivien lisäksi lehtiin ilmestyy yksi varma kesän merkki – artikkeli huonosti käyttäytyvistä mökkivieraista.

Kaava on tuttu vuosien takaa, lokkeilevien mökkiläisten kauhut tunnistetaan urakalla. Vieraat tulevat yllättäen tai lyhyellä varoitusajalla, viipyvät järkyttävän pitkiä aikoja, syövät jääkaapin tyhjäksi ja jättävät lopulta uupuneen isäntäväen makaamaan naamallaan likaisilla räsymatoilla. 

Luen näitä artikkeleita aina hämmentyneenä. Kaikki lokkeilevat vieraat, missä te oikein olette? 

Ruuhkavuosia elävänä lapsiperheenä en ole itse juurikaan koskaan onnellisempi kuin silloin, kun saamme mökille ystäväperheen kylään. Hiljattain remontoitu mökkimme on myös vierasystävällinen paikka aittoineen, uimalaitureineen ja trampoliineineen.

No, tuleeko sinne sitten vieraita tulvimalla? Juu ei. Sillä nykymaailmassa mikään ei ole yhtä aikataulutettua kuin lapsiperheiden lomat. 

Kun jokainen tuttavaperhe suunnittelee minuutilleen, milloin ollaan reissussa Norjassa, milloin mummoloissa ja milloin jalkapalloturnauksessa, voin kertoa, että parin tunnin ajomatkan päässä asuva perhe häviää vierailulotossa joka kerran. Koululaisten lomia tahdittavat usein myös erilaiset leirit, kun kymmenen viikon kesälomia yritetään sovitella aikuisten työelämään. Ja jos rumbaan tulee hetken tauko, ei pitkä ajomatka lämpimässä autossa kaverin mökille tunnukaan enää niin mahtavalta idealta kuin ehkä vielä toukokuussa.

Sanon tämän ilman katkeruuden häivääkään: meillä jokaisella on omat menomme ja suunnitelmamme, myös lomalla. Mutta väitän, että emme ole ainoita. Siinä kun varmasti on mökkiläisiä, jotka käyttävät kesänsä hätistelemällä lokkeilevia vierailijoita, itse pelaan jatkuvaa perhetinderiä, lähettelen kavereille mökkikutsuja ja vastaanotan pakit joka taholta. Lokkeilun sijaan meillä on ongelmana lokkien puute.

Joten tässäpä tulee avoin kutsu kaikille ystäville. Tervetuloa kylään mökille! Lupaan lämmittää saunan ja keittää kahvit.

Maija Kajanto on kirjailija, jonka mökillä ainoat näköpiirissä vilahtaneet lokit pesivät lähimmällä luodolla.

Julkaistu Terveydeksi! 2/24