‹ Takaisin

  |  20.06.2019   |  EMMI PUUMALAINEN   |  INGIMAGE

Loma lataa tyhjentyneet akut

Lomakuumeen lisäksi iskee yllättävän usein myös lomallelähtöstressi. Mieti, mikä on oikeasti tärkeää ja mitkä asiat voivat odottaa lomalta paluutasi.

Loma alkamassa ja työpöytä täynnä keltaisia post-it lappuja. Hikikarpalot valuvat otsalla aivojen listatessa, mitä kaikkea pitää tehdä ennen kuin voit sulkea työpaikan ovet takanasi. Yritämme tehdä koko loma-ajan työt etukäteen puolessa siitä työajasta, jonka ne oikeasti vaatisivat. Olemmekin näissä tilanteissa uskomattomia tehopakkauksia, mutta lopputuloksena aivan piipussa loman alkaessa.


Kiire ja stressi ovat nykyään nousseet yhdeksi tärkeimmistä terveysongelmien aiheuttajista. Monet eivät edes tunnista, että närästyksen kaltaiset vatsavaivat, huimaus tai muistamattomuus voivat olla stressin aikaan saamia. Reagoimme stressiin ja kiireeseen hyvin yksilöllisesti. Siinä missä toinen tuhisee yksinään koneensa ääressä, toinen antaa koko maailman kuulla ja nähdä, kuinka stressaantunut on. Ymmärrystä siis tarvitaan, kun kukin yrittää selvitä kiireen tunteesta omalla tavallaan.


Asioiden tärkeysjärjestykseen pistäminen on kiireen hallinnan yleisin neuvo, mitä ei pidä väheksyä. Suurin apu kiireen tunteen sietämiseen löytyy kuitenkin omasta suhtautumisesta. Filosofi Epiktetos sanoi: "Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä, vaan meidän käsityksemme niistä." Saattaa kuulostaa liiankin yksinkertaiselta, mutta pystyt oikeasti vaikuttamaan stressinsietokykyysi muuttamalla omaa ajatteluasi.

Kannattaa myös pohtia, mikä on juuri sinulle toimivin stressin laukaisukeino. Joku rentoutuu liikunnasta, elokuvista ja huumorin täytteisistä illoista ystävien kanssa. Toisille luonnon kauneus ja hiljaisuus toimivat paremmin. Huomaat kyllä sen, mikä auttaa tyhjentämään ajatuksesi ja antaa sinulle energiaa. Asioiden liiallinen vatvominen sitä ei ainakaan tee.


Lähtisitkö siis tänä vuonna kesälomalle vähän erilaisella fiiliksellä? Pohdi, millä tavalla voisit helpottaa lomalle lähtemistäsi. Pystyisitkö aloittamaan loma-ajan töiden järjestelyt hetkeä aikaisemmin välttääksesi viime hetken kiirettä? Kenelle pystyisit delegoimaan asiat lomasi ajaksi, ettei niitä tarvitsisi tehdä etukäteen? Mieti, mikä on oikeasti tärkeää ja mitkä asiat voivat odottaa lomalta paluutasi. Ota lomasta kaikki irti. Olet sen ansainnut!

Kirjoittaja on Terveydeksi! -lehden farmaseuttinen asiantuntija.