‹ Takaisin

  |  09.01.2015

Luotettavan tiedon lähteillä

Kiinnostaako lääketieto? Pohditko joskus, onko verkosta löytyvä tieto luotettavaa?

Lääkkeistä löytyy paljon tietoa, mielipiteitä ja kommentteja. Jokainen meistä on yksilö, myös lääkkeiden suhteen. Se mikä toiselle sopii loistavasti, voi toisella aiheuttaa kiusallisen haittavaikutuksen. Siksi käyttäjien kommentteihin kannattaa suhtautua varauksella.

Mistä sitten voi löytää luotettavaa tietoa? Terveyskirjaston Lääketietoa verkossa -artikkeliin on koottu tietoa suomalaisista luotettavista lääketiedon lähteistä, jotka löytyvät helposti verkosta.

Esimerkiksi lapsiperheille löytyy hätätilanteisiin hyödyllistä tietoa nopeasti Myrkytystietokeskuksen sivuilta, jossa on aineluettelo ja tietoa kyseisen aineen myrkyllisyydestä sekä ohjeita jatkohoitoon.

Terveyskirjastoon on koottu ohjeita ja tietoa erilaisten sairauksien hoidosta. Samoin terveydenhuollon ammattilaisille laadittuihin Käypä hoito -suosituksiin on koottu tutkimuksiin perustuen hoito-ohjeita, joista on tehty myös potilasversiot. Terveyskirjaston artikkeleita voit hakea myös tästä palvelusta löytyvän löytyvän hakuikkunan avulla.

Tästä apteekki.fi-palvelusta löydät myös Lääkekorvauslaskurin, jonka avulla voit selvittää lääkkeiden ajantasaiset hinnat ja Kela-korvaukset.

Verkosta löytyvän tiedon pureskelussa auttavat mielellään apteekin ammattilaiset. Kun lääkäri määrää uutta lääkettä, varmistu, että tiedät mihin vaivaan lääke on määrätty. Oikean käytön voit kerrata vielä apteekin henkilökunnan kanssa, koska vain oikein käytetty lääke auttaa.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto