‹ Takaisin

  |  27.02.2015

Miksi lääkettä pitää odottaa?

Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea tapahtuu, kun noudat reseptilääkettä apteekista?

Reseptiä silmäillessään tai sähköistä lääkemääräystä hakiessaan ja kanssasi keskustellessaan farmaseutti tai proviisori käy mielessään läpi suuren määrän ohjeita ja määräyksiä.

Niiden perusteella hänen on ratkaistava, mitä lääkkeitä, minkä verran ja millaisella Kela-korvauksella hän voi toimittaa eli myydä asiakkaalle. Samalla hän arvioi sitä, ovatko reseptin tiedot oikein, mistä kaikesta lääkkeen käyttöön liittyvästä hänen on hyvä kanssasi keskustella ja mikä on asiakkaan näkökulmasta edullisin vaihtoehto. Apteekin vastuulla on huolehtia sekä hintaneuvonnasta että oikean käytön opastuksesta.

Se pieni hetki, jonka apteekin asiantuntija käyttää reseptin tarkasteluun ja joka joskus kiireessä saattaa tuntua turhauttavalta, on hoitosi kannalta hyvin tärkeä.

Lääkettä luovutuskuntoon valmistellessaan farmaseutti tai proviisori hyödyntää laajaa lääkeosaamistaan varmistaakseen, että sinä lääkkeen käyttäjänä saat kaiken tarvittavan tiedon lääkkeen turvalliseen ja asianmukaiseen käyttöön. Saman hän tekee opastaessaan itsehoitolääkkeiden tarpeen arvioinnissa, valinnassa ja käytön opastuksessa.

Kaikki apteekin asiantuntijan tekemä työ ei näy asiakkaalle, mutta se on välttämätöntä lääkkeen oikean ja tarkoituksenmukaiseen käytön varmistamiseksi. Jokaisen palvelutilanteen taustalla on vankkaa lääketietoa ja vastuuta asiakkaan turvallisesta lääkehoidosta.

Tiina Kuosa
proviisori, Apteekkariliitto