‹ Takaisin

  |  06.08.2019   |  EMMI PUUMALAINEN   |  TARU VANHALA JA INGIMAGE

Minäkö muka tieteilijä?

Apteekissa tieteellinen tieto tuodaan esiin helposti ymmärrettävällä kielellä.

Tietoa lääkkeen koko elinkaaresta hyödynnetään apteekissa, jotta pystymme auttamaan sinua lääkeongelmissasi. Suosituksemme perustuvat aina faktoihin ja tieteellisiin tutkimuksiin. Tieteellisyys on työmme kivijalka.

Tutkimustieto, jota on kerätty esimerkiksi eri sairauksien hoitosuosituksiin ja lääkkeiden tuotetietoihin, välitetään apteekissa lääkkeen käyttäjälle helposti ymmärrettävällä kielellä. Perustelemme lääkkeen hyödyllisyyden pohjautuen tutkittuun tietoon ja kerromme myös, mikäli näyttöä lääkkeen tehosta ei ole.

Et välttämättä tule ajatelleeksi kysyessäsi kipulääkkeen annostusta, että saamasi vastaus perustuu huikeaan määrään tutkittua tietoa. Toisinaan tieteeseen ja tutkimuksiin viittaaminen saattaa kuitenkin hämmentää sinua. ”Miksi jonkin tutkimuksen tulokset koskisivat tai kiinnostaisivat minua? Enhän minä ole mikään tieteilijä.” Mielikuva tieteestä on monesti kylmä ja kaukainen, mutta sen tärkein tarkoitus on palvella sinua lääkkeen käyttäjänä. Sen avulla pystyt saamaan sinulle parhaiten sopivaa lääkettä ja käyttämään sitä asianmukaisesti. Tiede ohjaa kaikkea toimintaamme apteekissa. Meille on äärimmäisen tärkeää pystyä antamaan neuvontaa ja apua, jonka takana on paras mahdollinen tutkittu tieto.

Jännittävää on myös, miten lääkkeiden käyttäjiltä saatava tieto ohjaa tieteellistä tutkimusta. Esimerkiksi antamasi tieto lääkkeen haittavaikutuksesta voi johtaa uusiin tutkimuksiin. Uusien tutkimustulosten myötä pystymme apteekissa jakamaan kattavampaa tietoa kaikille samaa lääkettä käyttäville. Sinustakin voi siis tulla osa tiedettä.

Tutkimusmaailma janoaa päästä pureutumaan esimerkiksi uusien palveluiden tarpeisiin, jotka voisivat edistää sinun lääkkeen käyttösi turvallisuutta. Tiede helpottaa kaikkien meidän elämää ja se on perusta niin uusien kuin jo olemassa olevien toimintatapojen kehitykselle.

Älä siis pelästy, kun apteekissa seuraavan kerran kerrotaan, mitä tutkimusnäyttöä ja haittavaikutuksia lääkkeisiisi liittyy. Päinvastoin, haasta meitä kertomaan asiasta enemmän. Saat itsekin paremman käsityksen lääkkeistäsi.

Pidetään siis tiede lähellä itseämme. Silloin me apteekissa pystymme perustelemaan suosituksemme luotettavasti ja palvelemaan sinua paremmin. Tieto lääkkeistä ja niiden käytöstä päivittyy jatkuvasti.

Kirjoittaja on Terveydeksi! -lehden farmaseuttinen asiantuntija.