‹ Takaisin

  |  01.11.2016

Mistä saan influenssarokotuksen koululaiselle?

Moni koululainen hyötyisi kausi-influenssarokotteesta, mutta sen saaminen vaatii erityistä vaivaa.

Influenssakausi lähestyy ja riskiryhmien rokotukset on aloitettu. Myös moni koululainen hyötyisi rokotuksesta, koska kouluissa influenssa leviää vauhdilla lapsesta toiseen. Influenssa on jo itsessään ikävä sairaus, mutta sen jälkitaudit ovat vielä ikävämpiä.

Tällä hetkellä riskiryhmiin kuulumattomalle koululaiselle kausi-influenssarokotteen reseptin voi hakea lääkäriltä ja rokotteen apteekista. Ystävällinen koulun terveydenhoitaja saattaa hoitaa pistämisen tai vaihtoehtoisesti voi varata ajan omalle terveysasemalle. Yhtenä vaihtoehtona on hoitaa rokottaminen yksityisellä lääkäriasemalla.

Monessa länsimaassa influenssarokotuksen voi saada myös apteekista. Esimerkiksi Irlannissa, Portugalissa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa apteekin farmaseuttinen henkilökunta voi antaa rokotteen. Asiasta keskustellaan monessa muussakin maassa, kuten myös Suomessa.

Suomessa rokotusten aloittaminen apteekeissa vaatisi lakimuutoksen ja rokottamisesta vastaavan farmaseuttisen henkilökunnan lisäkoulutuksen sekä luonnollisesti rokottamiseen sopivan tilan apteekista.

Itse saan rokotteen helposti työterveyshuollosta. Sen sijaan lasten rokotteiden kanssa olen taiteillut vuosia. Kausi-influenssarokote olisi erityisen tärkeä abiturienteille, koska tauti jyllää kevättalvella juuri silloin, kun voimia pitäisi olla lukemiseen ja kirjoituksiin.

Nykysysteemissä rokotteen hankkiminen vaatii vaivaa, enkä usko, että se ainakaan parantaa rokotuskattavuutta.

Olisin todella iloinen, jos rokotteen voisi ottaa samalla reissulla, kun se apteekista haetaan.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto