‹ Takaisin

  |  03.06.2019   |  ELINA AALTONEN

Nautinnollista kesää!

Helteistäkin selviytyy, kunhan huolehtii nesteytyksestä ja viilennyksestä.

Onpa ihanaa, kauan kaivattu kesä on täällä. Pitkät, valoisat illat ja yöttömät yöt hellivät pimeän talven jälkeen.

Suomen suveen kohdistuu paljon odotuksia. Täällä Pohjolan perukoilla kesä kun on lyhyt ja usein myös epävakaa, joten kesän odotukseen liittyy jännityksensekainen innostus. Yleisin keskustelunaihe työpaikan kahvipöydissä onkin, että osuvatkohan aurinkoiset kesäkelit oman loman ajalle.


Viime kesänä ennätyksellisen pitkä hellejakso yllätti suomalaiset, ja jatkuva kuumuus alkoi uuvuttaa. Helteiden pitkittyessä moni alkoi jo kaipaamaan viileämpää tuulahdusta. Pitkään jatkuva paahde voikin olla terveydelle haitallista, ja esimerkiksi vanhuksille ja pitkäaikaissairaille jopa kohtalokasta.


Helteistäkin selviytyy, kunhan huolehtii nesteytyksestä ja viilennyksestä. Ennen hellekelien alkamista kotona kannattaakin miettiä, miten auringonpuoleiset ikkunat voidaan tarvittaessa suojata porotukselta. Tuuletin tai viilennyslaite kannattaa hankkia viileän sään aikana, sillä helteiden iskiessä kaupat tyhjentyvät laitteista nopeasti.


Kuumuuden lisäksi kesällä kannattaa myös varautua auringon valolta. Kesällä aurinkosuoja on usein tarpeen myös tuulisella tai pilvisellä kelillä. Suojavoiteen lisäksi ihoa kannattaa verhota vaatteilla ja hatuilla. Aurinkolasit ovat hyvä suoja herkille silmille. Kaikkein kuumimpaan keskipäivän aikaan voi vaikka vetäytyä varjoon siestalle.


Ihon suojaaminen on tärkeää, vaikka iho ei herkästi auringossa palaisikaan. Iho muistaa ilman suojaa otetut aurinkokylvyt. Koko elämän aikana saatu ultraviolettisäteily vaikuttaa muun muassa aurinkokeratoosin kehittymiseen.


Tärkeintä kesällä on kuitenkin rentoutua ja päästää irti arkirutiineista, eikä stressata liikaa.

Iloitaan siis alkavasta kesästä ja nautitaan lämmöstä ja auringosta – viisaasti ja kohtuudella!

Kirjoittaja on Terveydeksi! -lehden päätoimittaja.