‹ Takaisin

  |  25.10.2017

Nuhasumutteella nenä tukkoon?

Liian pitkä nuhasumutteiden käyttö pahentaa tukkoisuutta ja altistaa flunssakierteelle.

Tavallisimpia itsehoitolääkkeitä, joiden liian pitkään käyttöön apteekin farmaseuttinen henkilökunta apteekissa puuttuu, ovat tukkoista nenää avaavat lääkesumutteet.

Nenäsumutteen ostajalta saatetaan apteekissa kysellä, kauanko flunssa ja sumutteen käyttö ovat jatkuneet.

Uteluun on syynsä. Avaavia nenäsumutteita voi turvallisesti käyttää korkeintaan 5-10 päivää, jonka jälkeen lääkkeen käyttö tulisi lopettaa.

On ymmärrettävää, että avaavan nenäsumutteen käyttöä tekisi mieli jatkaa flunssan pitkittyessä. Tukkoinen olotila on tukala ja nenän turvonneet limakalvot häiritsevät hengittämistä ja jopa nukkumista. Jos yöllä ei saa nenän kautta hengitettyä, suu kuivuu ja uni häiriintyy. Nenäsuihke on nopea ja helppo keino avata sieraimet.

Avaavien sumutteiden käyttörajaan on kuitenkin syynsä - liian pitkä avaavien sumutteiden käyttö kääntyy itseään vastaan. Lääke saattaa aiheuttaa nenän limakalvojen turvotusta ja kuivuutta, lisätä tukkoisuutta ja lamata värekarvatoimintaa.

Liian pitkä käyttö saattaa myös koukuttaa sumutteeseen - oireet eivät lopettamisen jälkeen poistukaan, vaan palaavat entistä voimakkaampina. Kuivat ja rikkinäiset nenän limakalvot myös päästävät helpommin läpi taudinaiheuttajia ja altistavat uusille infektioille.

Mikä neuvoksi, jos flunssa pitkittyy ja tukkoisuus ei hellitä?

Nenästä kannattaa huuhdella eritettä pois sarvikuonoksi kutsutulla nenänhuutelukannulla. Huuhtelu puhdistaa nenää ja vähentää turvotusta.

Myös nenän limakalvojen kosteutuksesta kannattaa pitää huolta. Kuivat limakalvot saattavat tuntua turvonneilta ja tukkoisilta. Apteekeista löytyy paljon erilaisia kosteuttavia ja voitelevia sumutteita.

Nenäongelmaisen kannattaa aloittaa nenän huuhtelu limakalvojen kosteutus jo ennaltaehkäisevästi tai viimeistään, kun nenä menee tukkoon.

Jos huuhtelusta ja kostuttamisesta ei ole riittävästi apua, apteekkien valikoimista löytyy myös vahvaa, niin sanottua hypertonista, merisuolasuihketta. Suihke laskee turvotusta osmoottisen vaikutuksen ansiosta ja sitä voi käyttää lääkesumutetta pidempään.

Kysy apteekistasi parhaat neuvot tukkoisen nenän hoitoon! Jos itsehoidon keinoista ei ole riittävästi apua tai flunssa ja tukkoisuus pitkittyvät, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Elina Aaltonen

Proviisori, Terveydeksi! -lehden päätoimittaja