‹ Takaisin

  |  07.12.2023   |  MAIJA KAJANTO

Onkos tullut joulu nyt syksyn keskelle?

Ja niin päästiin tänäkin vuonna jouluun. Adventtikalenteri seinällä nakuttaa meitä armottomasti kohti aattoa, ja jouluvalot tuikkivat ikkunoissa...

Tänäkin jouluna joulukuusta koristellessa minulla on kuitenkin kiusallinen tunne, että jokin on jäänyt kesken. Nimittäin syksy.

Miten syksy voi jäädä kesken? No, koska sen tontille tullaan ja siitä tulee laiminlyöty lapsi. Kyllä, tämä on ihan oikea metafora.

Kuvitellaan, että vuosi on perhe. Sillä on neljä lasta eli neljä vuodenaikaa.

Talvi on selkeästi esikoinen. Suomen kansallisaarre ja monella tapaa ainutlaatuinen, ainakin silloin, kun käyttäytyy kuten kunnon esikoisen kuuluu. Eli vastuullisesti ja tunnollisesti tarjoaa meille valkoisia lumikenttiä, luistelua ja hiihtoretkiä sekä säähän liittyviä kahvipöytäkeskusteluita.

Kevät on lapsikatraan temperamenttinen tyyppi. Hänestä ei oikein tiedä, mitä odottaa, hän polkee jalkaa, vetää takaisin antamiaan lupauksia, mutta on samalla niin aurinkoinen ja valoisa tapaus, että valloittaa lopulta kaikkien sydämet.

Sitten on se hemmoteltu, kauan ja hartaasti odotettu kesä. Kesälle ladataan koko maailman odotukset, lomatunnelmat ja unenomaiset toiveet yöttömästä yöstä ja pumpulinpehmeistä ajatuksista. Ei ihme, että kesään välillä tuntuu liittyvän niin paljon eri odotuksia, että hellesäätkin menevät suorittamiseksi.

Mutta mitä valttikortteja syksyllä on? No, tietynlainen hyggeily ja luonnon kauniit värit, toki. Mutta syksy jää auttamatta kesken, kun sen päälle jyrää vuodenajoista kiireisin, eli joulu.

Jouluaatto on yksi ainoa päivä vuodessa, mutta joulusta on tullut aivan oma vuodenaikansa. Ja se vuodenaika tuntuu alkavan vuosi vuodelta aiemmin. Joulukalenterit ilmestyvät kauppoihin parhaimmillaan jo syyskuun puolella – ajankohtana, jolloin kesä vasta antaa nippanappa syksylle tilaa.

Niin ihanaa kuin joulunaika onkin, vastustan jyrkästi sitä, että yksi vuodenaika jää kesken. Syksy-raukalla ei ole minkäänlaista saumaa taistella joulun helikelloja vastaan.

Voitaisiinko ensi vuonna päättää, että annettaisiin syksyllekin mahdollisuus? Jos aloitettaisiin kaikki jouluun liittyvä ihan pikkuisen myöhemmin ja nautittaisiin syksystä hieman pidempään? Vaikka syksy ei olisi kenenkään lempilapsi, hänkin ansaitsee kasvurauhan ja omat kuukautensa. Konvehdit voisivat jouluna maistua paremmilta, jos samalla ei surisi sitä, että joulu on syönyt meiltä kokonaisen vuodenajan.

Maija Kajanto on freelancer-toimittaja ja kirjailija.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2024