Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.11.2020   |  TARU VANHALA

Pala palalta

Vuoden lähestyessä loppua mielessä alkaa pyöriä ajatus elämäntapamuutoksesta. Jouluherkkuähkyssä väliviikolla suunnitelma on jo kirkas. Ensi vuonna alkaa uusi elämä.

Aloitan lenkkeilyn, bodypumpin ja joogan. Karsin ruokavaliosta pois karkit, pullat ja sipsit. Myös saunaoluet ja pizzaperjantait saavat jäädä historiaan. Samalla on hyvä ryhtyä myös paremmaksi ihmiseksi: pitää enemmän yhteyttä ystäviin, aloittaa espanjan kielen opiskelu ja sormivirkkaus…

Kuulostaako tutulta? Ihmismieli on kärsimätön. Se haluaa kaiken ja heti. Karu totuus on, että myös ensi vuonna vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja viikossa 7 päivää.

Elämäntapamuutokseen, mitä ikinä se sisällään pitääkään, kannattaa suhtautua kuin pukinkontista tulleeseen 5 000 palan pala­peliin. Se ei rakennu hetkessä. Ensin pitää hahmotella kehykset: pohtia, mikä on realistista toteuttaa omassa arjessa juuri nyt. Kun reunapalat ovat paikoillaan, voi alkaa hahmottelemaan muita yksityiskohtia.

Liian tiukka aikataulu ja epärealistiset tavoitteet tappavat helposti alkuinnostuksen. Jos uusi elämä on pelkkää suorittamista ja kalorien laskemista, ei ole ihme, että yritys useimmiten tyssää jo alkumetreillä.

Kannattaa muistaa, että uusi elämäntapa ei ole kuuri vaan pysyvä muutos. Sen tarkoitus on parantaa elämänlaatua, ei tehdä arjesta vaikeampaa ja ankeampaa.

Pienistä takapakeistakaan matkan varrella ei kannata lannistua. Pari herkkuöveriä tai viikon tauko lenkkeilyssä ei vielä merkitse epäonnistumista. Hyväksymällä, että välillä tulee huonompia päiviä ja aikoja, pääsee pidemmälle. Ei puoliksi rakennettua palapeliäkään kannata purkaa, vaikka motivaatio on välillä kadoksissa ja tasaisen siniset taivaspalat eivät loksahtele kohdilleen.

Mitäpä jos tänä vuonna toimisit toisin: sen sijaan, että odottaisit maagiseen vuodenvaihteeseen asti, aloittaisitkin kaipaamasi muutoksen jo nyt. Pienin askelin, reunapaloja hahmotellen. Samalla voisit luvata itsellesi, ettet enää tee epärealistisia uudenvuodenlupauksia ja kasaa turhia odotuksia yhteen päivään muiden joukossa.

Kirjoittaja on Terveydeksi!-lehden farmaseuttinen asiantuntija.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2020