Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  05.12.2022   |  ELINA AALTONEN

Paluu perusasioiden pariin

Juttelin ystäväni kanssa kahvikupin äärellä. Hän oli viime aikoina kohdannut paljon menetyksiä, sairautta ja surua. Kohonneet energiakustannukset koettelivat perheen taloutta ja arkea sävytti vaikeuksista toiseen selviytyminen.

Vaikeuksista huolimatta hän vaikutti tyyneltä ja sanoi olevansa onnellinen. Hän koki, että elämässä oli paljon hyvää, josta voi iloita. Vastoinkäymisiin hän ei voinut vaikuttaa. Hän oli päättänyt­ kohdata ne ja hyväksyä niiden olevan osa elämää.

Kahvituokiomme jälkeen pysähdyin miettimään ystäväni sanoja ja erityisesti tapaa suhtautua asioihin. Niissä oli paljon viisautta.
Tällä vuosikymmenellä olemme eläneet poikkeuksellisen kuormittavaa ja epävakaata aikaa sodan seuratessa pandemiaa. Arjen peruspilarit ovat horjuneet, kun monet ennen itsestään selvinä pidetyt asiat ovatkin olleet vaakalaudalla.

Koronan vuoksi jouduimme rajoittamaan sosiaalisia tilanteita, yhteisiä hetkiä ystävien tai perheen kanssa. Nyt energiakriisin iskiessä joudumme tinkimään lämmöstä kotona, kenties vähentämään sauna­käyntejä tai lyhentämään suihkuhetkiä.

Vielä muutama vuosi sitten nämä olisivat tuntuneet täysin absurdeilta ajatuksilta. Ihmisen mieli on varmaankin tottunut havittelemaan koko ajan enemmän ja parempaa, eikä säästämään ja luopumaan.

Arjen välttämättömyyksiin, kuten ruokaan, lääkkeisiin ja kodin lämpöön, pitää toki kaikilla olla mahdollisuus. Kun elämän perusasiat on turvattu, omalla suhtautumisellaan voi vaikuttaa paljon omaan mieleensä ja elämänsä laatuun.

Itse ajattelin ottaa ystäväni asenteesta esimerkkiä ja haastaa itseni aivojumppaan. En mieti asioita, joista joudun tinkimään, vaan suuntaan ajatukseni hyvään. Listaan asioita, joista saa paremman mielen itselle ja muille, ja ­lisään niitä arkeeni.

Uskon, että onni koostuu arjen perusasioista. Iloitaan niistä!

Tunnelmallista talvea toivottaen

Elina Aaltonen
proviisori ja Terveydeksi!-lehden ­farmaseuttinen asiantuntija

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022