‹ Takaisin

Blogi  |  12.03.2024   |  TARU VANHALA

Palvelu ei seuraa pakettia

Jos itsehoitolääkkeitä vapautuu apteekkien ulkopuoliseen myyntiin, valikoima tulee olemaan apteekkivalikoimaa suppeampi. Parasta hoitosuosituksen mukaista vaihtoehtoa vaivaan ei välttämättä ole tarjolla, eikä myöskään palvelua.

Oletko joskus kysäissyt farmaseutilta, sopiiko itsehoitolääke yhteen reseptilääkkeesi kanssa? Tiedustellut mikä olisi paras apu kutisevaan päänahkaan? Näyttänyt ihottumaa apteekissa ja kysynyt apua sen hoitoon?

Uskon, että valtaosa vastaa myöntävästi ainakin johonkin yllä mainituista. Sen sijaan kysymyksen ”tarvitsetko lääkeneuvontaa?” kohdalla useampi epäröi. Ei siksi, ettei tarvitsisi, vaan siksi että termi on vieras. Lääkeneuvonta on apteekin asiakaspalvelua, vastauksia pieniin kysymyksiin, oireiden kartoittamista, oikean lääkkeen valintaa vaivaan ja tarvittaessa asiakkaan ohjaamista eteenpäin lääkärille.

Yksi alkuvuoden puheenaiheista on ollut itsehoitolääkkeet ja niiden myyntipaikka. Hallitusohjelmaan on kirjattu joidenkin itsehoitolääkkeiden jakelukanavan mahdollinen laajentaminen päivittäistavarakauppoihin.

Äkkiseltään muutos voi kuulostaa hyvältä, mutta uskallan väittää, että harva on ajatellut, mitä se oikeasti tarkoittaa. Hypermarketin valtavien hyllyjen välissä ei ole henkilökuntaa, ongelmatilanteessa ainoa apu voi olla googlaaminen. Oliiviöljyn valinnassa se voi toimia, mutta oikean lääkkeen valinnassa tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen, farmaseutin apua. Palvelu ei seuraa pakettia kauppaan.

Jos itsehoitolääkkeitä vapautuu apteekkien ulkopuoliseen myyntiin, valikoima tulee olemaan apteekkivalikoimaa suppeampi. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että parasta hoitosuosituksen mukaista vaihtoehtoa vaivaan ei välttämättä ole tarjolla. Tämä ei edistä millään lailla toista hallitusohjelmakirjausta, rationaalisen eli järkevän lääkehoidon toteutumista.

Fimean vuonna 2021 tekemän väestökyselyn mukaan 95 prosenttia suomalaisista kokee, että apteekkeja on riittävän lähellä ja lääkkeiden ostaminen sujuu vaivattomasti. Herää kysymys, mitä ongelmaa itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisella ratkotaan?

Itse asiassa sillä saatetaan luoda uusi ongelma: syrjäseutujen ja pienten paikkakuntien apteekkien kannattavuus voi itsehoitolääkkeiden myynnin avaamisen jälkeen heikentyä niin paljon, että maankattava apteekkiverkostomme on vaarassa.

Pidetään kiinni siitä mikä toimii.

Taru Vanhala

farmaseutti, päätoimittaja Terveydeksi!-lehti