‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Pistot ja puremat lemmikin riesana

Kesä tuo lämmön ja auringon, mutta myös kyykäärmeen ja punkit. Molempia on syytä varoa huhtikuusta aina lokakuuhun asti.

Kyykäärme on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Se puraisee vain uhattuna tai säikähtäessään. Erityisesti koirat ovat kyyn puremille alttiita, sillä ne eivät osaa varoa käärmeitä.

– Utelias koira saattaa pahaa aavistamatta työntää kuononsa kyytä kohti. Kyy kokee tulleensa uhatuksi ja puree koiraa. Myös kissa voi tulla purruksi, mutta se on yleensä varovaisempi ja vikkelä väistämään käärmeitä, kertoo proviisori, farmasian tohtori Charlotta Sandler helsinkiläisestä Herttoniemen apteekista.

Käärme annostelee myrkkyään sen mukaan, miten uhatuksi se kokee olonsa. Se saattaa purra ilman myrkkyäkin vain varoittaakseen. Kyy puree eläintä tyypillisesti kuonoon ja tassuihin. Puraisun tunnistaa kahdesta puolen senttimetrin välein olevasta pisteestä, mutta pistoskohdan turvotus voi peittää hampaanjäljet.

Kyyn purtua heti lääkäriin

Kyyn purema aiheuttaa lemmikille epämääräisiä kipuoireita. Eläin on väsynyt ja huonovointinen. Pistoskohta on usein turvonnut ja aristava. Sandler kehottaa viemään lemmikin heti eläinlääkäriin. Puremakohta pitää yrittää pitää levossa, jotta myrkky ei pääse leviämään lemmikin elimistössä. Myrkytystila kehittyy parin tunnin aikana puremasta.

– Kyyn myrkky sisältää entsyymejä, jotka hajottavat kudosta ja hermoja. Veren tilavuus vähenee ja verenpaine laskee. Kysymys on verenkiertoshokista, ja on vaarana, että eläin menehtyy, Sandler sanoo.

Kyytabletteja ei saa antaa kyyn puremaan, sillä kortisoni saattaa peittää myrkytyksen oireita, mutta se ei estä verenkiertoshokkia. Tällöin on vaarana, että oireiden lientyessä eläintä ei viedä eläinlääkäriin.

Eläinlääkäri antaa lemmikille nestettä ja voimakasta kipulääkettä sekä mahdollisesti myös antibioottia. Vakavassa tilanteessa eläimelle voidaan antaa vastamyrkkyä, joka neutraloi käärmeenmyrkyn. Se on kallista – hinta voi olla jopa tuhansia euroja – ja pitäisi antaa lemmikille mahdollisimman pian, viimeistään vuorokauden sisällä puremasta.

– Omistaja ei aina huomaa, että kyy on puraissut lemmikkiä. Esimerkiksi metsälenkillä voi sattua ja tapahtua, jos koira saa juosta vapaana. Oireiden perusteella voi epäillä kyyn puremaa ja soittaa eläinlääkärille. Puhelin pitää olla aina lenkillä mukana, Sandler kehottaa.

Kyyn puremia ei voi ehkäistä muuten kuin olemalla varovainen. Lemmikki kannattaa pitää kytkettynä ja välttää paikkoja, joissa tietää olevan paljon kyykäärmeitä. Kyy oleilee esimerkiksi peltojen reuna-alueilla, kallioilla, harvapuisissa metsissä ja niityillä. Se suosii aurinkoisia paikkoja, jossa on hyviä piilo- ja talvehtimiskoloja.

Punkkeja runsaasti

Punkkien eli puutiaisten määrä on lisääntynyt, ja nykyään niitä on koko maassa ihan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Punkit heräilevät, kun vuorokauden keskilämpötila on vähintään 5 astetta. Ne viihtyvät kosteilla ruohikoilla ja niityillä.

Käytännössä jo huhtikuusta lähtien lemmikki kannattaa suojata punkeilta apteekista saatavilla karkotteilla. Ne tehoavat myös kirppuihin.

Sandlerin mukaan paikallisvaleluliuos on helpoin ja tehokkain karkote. Liuos annostellaan lemmikin niskaan, josta se leviää rasvakerrokseen. Annostelu uusitaan noin kuukauden välein. Uimista pitää välttää kaksi vuorokautta annostelun jälkeen, mutta sen jälkeen koira voi uida vapaasti.

Punkkipanta erittää karkotetta kuuden kuukauden ajan. Se pitää muistaa ottaa kaulasta pois ennen uintia, sillä pannan erittämä lääkeaine on myrkyllistä vesistölle ja vesieläimille.

Kissa on erittäin herkkä lääkkeille. Lähes kaikki koirille tarkoitetut karkotteet, mukaan lukien panta, ovat kissoille myrkyllisiä.

– Markkinoilla on ainoastaan yksi kissoille sopiva paikallisvaleluliuos punkkien karkottamiseen. Sama liuos käy myös koirille.

Punkit levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia, ja myös lemmikit, erityisesti koirat, voivat saada tartunnan.

Punkki on hyvä irrottaa niihin tarkoitetuilla pihdeillä tai punkkiraudalla mahdollisimman nopeasti, jolloin infektion siirtymisen riski on pienempi.

– Yleensä punkin huomaa vasta herneen kokoisena. Tällöin se on ehtinyt olla eläimessä jo muutaman vuorokauden ja erittää tauteja levittävää sylkeä puremakohtaan.

Myös ampiaiset voivat olla lemmikkien riesana. Koira voi yrittää nappailla niitä suuhunsa, jolloin ampiainen pistää. Jos pistokohta turpoaa, sitä voi painaa kylmällä turvotuksen vähentämiseksi.

– Sekä kissalle että koiralle voi antaa kyytabletin ampiaisenpistoon. Annostus on lemmikin painon mukaan. Mikäli lemmikin hengitystiet alkavat turvota tai hengitys rohisee, eläin viedään lääkäriin. Eläinlääkärille voi etukäteen soittaa ja kysellä ohjeita, jos oireet huolestuttavat, Sandler vinkkaa.

Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana proviisori, farmasian tohtori Charlotta Sandler, Herttoniemen apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2012