‹ Takaisin

  |  06.02.2015

Poskeen vai keuhkoihin?

Ohjeilla ja opastuksella on merkitystä lääkeannostelussa. Vääränlainen annostelu voi viedä tehon tai aiheuttaa jopa haittoja.

Jotta lääke tehoaisi, siinä pitää olla oikea määrä oikeaa vaikuttavaa ainetta. Vaikka nämä asiat olisivat kunnossa, on selvittävä vielä yhdestä tärkeästä vaiheesta, nimittäin lääkkeen annostelusta.

Yksinkertaisimpia annosteltavia ovat erilaiset voiteet sekä tabletit ja muut nieltävät lääkemuodot. Ongelmattomia eivät nekään kuitenkaan ole. Nieltävien valmisteiden kanssa huomioivia asioita ovat muun muassa yhteisvaikutukset ruoan tai juoman kanssa sekä se, otetaanko lääke tyhjään vatsaan vai ruoan kanssa. Lääkevoiteissa voi puolestaan olla esimerkiksi rajoituksia käytössä rikkoutuneelle iholle.

Hankalimpia annosteltavia ovat sellaiset lääkkeet, jotka vaativat erityistä tekniikkaa. Yksi yleinen ja tärkeä esimerkki on inhaloitavat astmalääkkeet, joiden teho riippuu hyvin paljon niiden käyttötekniikasta.

Jos lääkettä ei oteta oikealla tekniikalla ja oikeilla apuvälineillä, voi olla, ettei lääke ikinä pääse edes keuhkoihin asti vaan jää suun limakalvoille. Väärä tekniikka voi myös esimerkiksi pilata koko annostelulaitteen sisältämän lääkemäärän käyttökelvottomaksi jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Oikean annostelutekniikan voi tarkistaa ja palauttaa mieleen aina apteekissa käydessään. Myös Apteekkariliiton verkkosivuilla löytyy parikymmentä opasvideota siitä, miten astmalääkkeitä käytetään oikeaoppisesti. Videoklipeissä näytetään myös, miten annostelulaitteet puhdistetaan.

Apteekin lääkeasiantuntijoilta kannattaa aina kysyä neuvoja lääkkeen annostelusta, vaikka lääke olisi tuttukin. Ilman valmentajan säännöllistä arviointia tekniikka voi vuosien kuluessa ruostua.

Tiina Kuosa
Proviisori, Apteekkariliitto
Twitterissä @TiinaKuosa

Tutustu astmalääkkeiden annosteluvideoihin >