‹ Takaisin

  |  21.06.2016

Ruotsissa lääkeostos voi sisältää yllätyksen

Enpä olisi uskonut, että tulee päivä, jolloin naapurissamme Ruotsissa lääkeviranomaisen pitää ohjeistaa kansalaisia siitä, miten voi turvallisesti ostaa ilman reseptiä saatavat lääkkeensä.

”Osta vain lääkkeitä, joissa on ruotsinkielinen teksti.”
”Osta vain kokonaisia, avaamattomia pakkauksia.”
”Älä osta lääkkeitä yksityishenkilöiltä.”

Tällaisen lääkkeenostajan ABC:n Ruotsin lääkeviranomainen, Läkemedelsverket, joutui julkaisemaan, kun oli käynyt ilmi, että jotkin kaupat myyvät laittomia, ulkomaisia lääkkeitä, joita ei ole hyväksytty myytäväksi Ruotsissa.

Taustaksi kerrottakoon, että Ruotsissa sallittiin ilman reseptiä saatavien lääkkeiden myynti apteekkien lisäksi myös kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla vuonna 2009.

Sääntelyn purkamisen jälkeen lääkkeen ja elintarvikkeen raja on selvästi hämärtynyt. Lääkeviranomainen toteaa, että laittomia lääkkeitä myyneet kaupat eivät ole tunteneet asiaan liittyvää lainsäädäntöä.

Myös se, että lääkkeet eivät ole mitä tahansa tuotteita, on ollut kaupoille epäselvää. Viranomainen onkin muistuttanut, että väärin käytettynä ja käsiteltynä ilman reseptiäkin saatavat lääkkeet voivat aiheuttaa suurta vahinkoa. Huolena on myös lääkkeiden laatu ja aitous, sillä tällaisten laittomasti myytyjen lääkkeiden jakeluketju on täysin tuntematon.

Laittomat ulkomaiset lääkkeet eivät ole ensimmäinen lääketurvariski, jonka ruotsalaiset ovat joutuneet kohtamaan myynnin vapauduttua. Viime vuoden lopulla tablettimuotoiset parasetamolivalmisteet siirrettiin takaisin vain apteekkien myyntiin. Syynä oli se, että parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia sen jälkeen, kun myynti sallittiin kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa.

Suomalaiset eivät joudu tällaisia asioita pohtimaan. Lääkkeitä myydään vain apteekeissa. Lääkkeen alkuperä ja laatu on varmistettu ja lääkkeen mukana saa asiantuntevan neuvonnan.

Tiina Kuosa
proviisori, Apteekkariliitto