Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  03.04.2017

Se yksinkertainen lääke?

Apteekissa on perinteisesti vältelty lääkkeiden haittojen korostamista. Ehkä se on luonut käsityksen ”turvallisista lääkkeistä”.

Keskustelin Twitterissä henkilön kanssa, joka oli sitä mieltä, että itsehoitolääkkeet ovat turvallisia ja sopivat hyvin kaupan hyllyyn. Kun en lämmennyt ajatukselle, hän kysyi, että löytyykö tutkimuksia itsehoitolääkkeiden aiheuttamista vakavista haitoista ja riskeistä.

Tämä onkin se juttu. Apteekissa ilman reseptiä myytävät lääkkeet ovat pääsääntöisesti samoja lääkkeitä, joita myydään myös reseptilääkkeinä. Usein pakkaus on pienempi tai tabletin vahvuus on pienempi kuin reseptillä myytävissä.

Lääkkeiden haitoista löytyy paljonkin dataa, mutta en tiedä voiko koskaan väittää, että haitta liittyisi juuri niihin valmisteisiin, joita on käytetty ilman reseptiä.

Ruotsissa päätettiin aikoinaan, että itsehoitolääkkeitä voidaan myydä myös apteekkien ulkopuolella. Päätöksen jälkeen parasetamolin aiheuttamien maksavaurioiden määrä kasvoi merkittävästi ja parasetamolitabletit vedettiin takaisin apteekkien myyntiin. Tässäkään tapauksessa ei varmasti voi yksioikoisesti väittää, että vauriot johtuivat juuri ilman reseptiä käytetyistä lääkkeistä, mutta se on fakta, että vaurioiden määrä kasvoi vapautuksen jälkeen.

Parasetamoli on oikein käytettynä hyvä ja ensisijainen kipu- ja kuumelääke monelle. Oikea annos takaa parasetamolin tehon ja turvallisuuden. Liian pieni annos vähentää tehoa, liian iso annos lisää hyvin nopeasti maksavaurion riskiä.

Toinen mielenkiintoinen ryhmä on tulehduskipulääkkeet, joita on julkisessa keskustelussa kutsuttu jopa yksinkertaisiksi lääkkeiksi. Ovathan ne paljon käytettyjä ja moni asiakas nappaa ne apteekin hyllystä niin nopeasti, ettei farmaseutti ehdi edes suutaan avata. Mahaverenvuoto on tulehduskipulääkkeiden aiheuttama vakava haitta, jonka riski koskee sekä reseptilääkkeitä että ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä.

Tanskassa todettiin hiljattain, että eräät tulehduskipulääkkeet ovat yhteydessä merkittävästi kohonneeseen sydämenpysähdyksen riskiin. Riski liitettiin diklofenaakkiin ja ibuprofeeniin. Tanskalaiset tutkijat olivat huolissaan siitä, että tulehduskipulääkkeitä pidetään turvallisina, vaikka niillä on paljon tunnettuja riskejä sydänpotilaille. Heidän mukaansa niiden ainoan myyntipaikan tulisi olla apteekki, jossa on ammattilaisen neuvonta tarjolla.

Apteekeissa on yleisesti vältelty lääkkeiden haittojen luettelemista, koska ei ole mitään syytä turhaan pelästyttää lääkkeen käyttäjää. Ehkäpä tämä on kuitenkin osaltaan johtanut siihen, että jotkut pitävät lääkkeitä kurkkupastillia vastaavina, yksinkertaisina tuotteina.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto