‹ Takaisin

  |  02.03.2020   |  TARU VANHALA

Sekaisin vuodenajoista

Koskaan aiemmin kevään ensimerkit eivät ole hämmentäneet niin paljon kuin tänä vuonna. Bongasin ensimmäiset pajunkissat ja hiirenkorvalla olevat pensaat jo tammikuussa. Talvi ei ollut Etelä-Suomessa vielä edes alkanut ja pysyvä lumi odotutti tuloaan.

Vannoutuneena ei-talvi-ihmisenä huomasin kaipaavani lunta ja pakkasta enemmän kuin koskaan. En ollut vielä valmis kevääseen. Vaikka ilmaston lämpenemisestä on puhuttu jo vuosia, ilmiön konkretisoituminen yllätti minut.

Maailman terveysjärjestö WHO listasi taannoin ilmastonmuutoksen yhdeksi maailman suurimmista terveysuhista. Ensi kuulemalta ajatus tuntui kaukaiselta, mutta todellisuudessa vaikutukset tuntuvat jo nyt. Lumen puuttuminen tekee vuoden pimeimmästä ajasta entistä synkemmän ja kaamosmasennuksen ennustetaan lisääntyvän. Omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin pitää panostaa jatkossa entistä enemmän.

Väistämätön seuraus leudommasta talvesta on myös punkkikauden pidentyminen ja punkkien määrän lisääntyminen. Viime vuonna hämmästelin maaliskuun alussa koirani kuonosta löytynyttä punkkia, tänä vuonna luin ensimmäisistä punkkihavainnoista jo tammikuussa. Punkkikausi ei ole enää yhtä kuin kesä. Lemmikit kannattaa suojata punkeilta viimeistään nyt. Sivulla 32 esittelemme tehokkaita vaihtoehtoja koirien ja kissojen punkkitartuntojen ehkäisyyn.

Myös siitepölyallergisten kannattaa olla hereillä entistä aiemmin. Leuto sää aikaistaa lehtipuiden kukintoja ja allergiaoireet saattavat ilmestyä reilusti aikaisemmin kuin edellisinä vuosina. Jopa viidesosa suomalaisista kärsii siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista. Jos oireet käyvät vuosi vuodelta hankalimmiksi ja elämää rajoittavimmiksi, kannattaa rohkeasti tutustua erilaisiin siedätyshoitoihin. Hoidot ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina ja esimerkiksi koivuallergian siedätyshoidon voi perinteisen pistoshoidon sijaan toteuttaa nykyään kätevällä tablettimuotoisella hoidolla. Artikkelissa ”Siedätyksellä eroon allergiasta” kerromme siedätyshoitojen uusimmat tuulet.

Vaikka talvi tulevaisuudessa osin Suomea saattaa “jäädä välistä”, kevät ei tule kuitenkaan katoamaan. Se symbolisoi uuden alkua ja tulee aina yhtä virkistävänä, valoisana ja energisoivana. Mennyttä ei kannata murehtia, eletään hetkessä ja nautitaan tästä keväästä!

Kirjoittaja on Terveydeksi!-lehden farmaseuttinen asiantuntija