‹ Takaisin

  |  12.05.2016

Sitkeä kevätflunssa

Apteekkiin tuli nuori nainen, joka oli koko kevään kärsinyt flunssan oireista. Nenäliinoja kului pakkaustolkulla.

Asiakas kertoi jo kyllästyneensä flunssaan ja kyseli, että olisiko jotain apua, esimerkiksi nuhasumutetta, jolla olo helpottuisi. Farmaseutti keskusteli asiakkaan kanssa ja selvitti myös muita oireita. Oliko ollut kuumetta? Tai yskää?

Oireet johdattelivat ajatukseen, että flunssa olikin ehkä parantunut, mutta huomaamattomasti tilalle oli hiipinyt siitepölyallergia. Asiakas oli hämmästynyt, koska ei muistanut aikaisemmin olleensa allerginen. Tosin hän muisteli kerran lapsena käyttäneensä allergialääkkeitä.

Koska asiakkaan silmät eivät kutisseet, päätettiin hoito aloittaa antihistamiinitableteilla ja samaan aikaan allergiseen nuhaan käytettävällä nenäsumutteella. Farmaseutti kertoi, että nenäsumute alkaa tehota muutamassa viikossa, joten siihen asti kannattaa käyttää lisäksi apuna antihistamiinitabletteja. Muutaman viikon jälkeen asiakas voisi testata, että riittääkö hoidoksi pelkkä nenäsumutteen käyttö. Paikallishoito on aina parempi valinta.

Niin jäi asiakkaan flunssa apteekkiin ja hän tuli ulos allergisena. Hieman hämmästynyt, mutta tyytyväinen nuori nainen lähti kotiin testaamaan allergialääkkeiden tehoa vaivaansa. Ja jos lääkkeet eivät auta sitkeään nuhaan, seuraavaksi on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto