‹ Takaisin

  |  30.04.2015

Suomalainen ja ruotsalainen osti lääkkeitä…

Yli puolet suomalaisista haluaa hankkia jatkossakin itsehoitolääkkeet apteekista.

Taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä selvisi, että kriittisimmin vapauttamiseen suhtautuivat eläkeläiset, 18-24-vuotiaat ja naiset. Olin iloinen siitä, että nuorten mielipiteet olivat näinkin tiukkoja. On ihan tervettä olla kriittinen sen suhteen, missä lääkkeitä myydään, koska lääkkeillä on aina haittavaikutuksiakin.

Itsehoitolääkkeet ovat nikotiinikorvaushoitovalmisteita lukuun ottamatta Suomessa vain apteekkimyynnissä. Nikotiinikorvaushoito vapautettiin aikoinaan siinä toivossa, että se edistäisi tupakoinnin lopettamista.

Vapauttamisen jälkeen tapahtui muitakin muutoksia. Osa tuotteista sai uuden virallisen käyttötarkoituksen. Aikaisemmin näitä lääkkeitä sai markkinoida vain tupakoinnin lopettamisen tueksi. Nyt niitä saa markkinoida myös tupakoinnin vähentämiseen, jos tupakoitsija on haluton lopettamaan. Onhan sekin terveyden kannalta parempi kuin tupakointi, mutta voi myös muuttaa asenteita lääkkeitä kohtaan.

Vapauden myötä myös vastuu lääkkeen valinnasta siirtyy kokonaisuudessaan lääkkeen käyttäjälle. Jos lääkkeen ostaa ilman palvelua, on itse tiedettävä mitä vaivaa hoitaa ja miten. On ihan tavallista, että ammattilaisenkin voi olla vaikea arvioida omaa terveydentilaansa, saati sitten maallikon. Jos arvio omasta terveydentilasta menee pieleen, on lääkevalintakin automaattisesti väärä.

Ruotsissa itsehoitolääkkeitä vapautettiin myyntiin kauppoihin, huoltoasemille ja kioskeille marraskuussa 2009. Parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia vapauttamisen jälkeen. Ruotsissa tehtyjen arvioiden mukaan juuri lääkkeen helppo saatavuus johti myrkytystapausten kasvuun.

Nyt Ruotsissa lääkevalvontaviranomainen on päättänyt palauttaa nämä särkylääkkeet takaisin apteekkimyyntiin.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto