Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Henkilö  |  30.05.2016

Suu auki

Asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliiton nuorten seksuaaliterveysyksiköstä rohkaisee nuoria puhumaan ehkäisystä kumppanin, vanhempien ja lääkärin kanssa.

Mikä nuoria mietityttää yleisimmin ehkäisyssä?

Yleinen keskustelu hormonaalisesta ehkäisystä on kallellaan pelkojen ja huoli­puheen suuntaan, vaikka käyttäjät kokevat entistä vähemmän haittavaikutuksia. Pari vuotta sitten mediassa jylläsi keskustelu e-pillereihin liittyvistä veritulppatapauksista ja puhuttiin suurin piirtein tappajapillereistä. Nuoret voivat herkästi huolestua tällaisista lööpeistä poimimistaan viesteistä. Moni pohtii myös ehkäisyn luotettavuutta. Raskauspelko voi olla iso, vaikka käyttäisi tuplaehkäisyä huolellisesti.

Mitä vastaat huolehtijoille?

Otan huolet vakavasti ja tuon rauhallisesti faktoja pöytään, jotta asiasta syntyy laajempi käsitys. On hyvä arvioida yhdessä, mistä huoli kumpuaa. Taustalla voi olla seksiin tai parisuhteeseen liittyvä huoli, joka löytää reitin ulos pohdintana e-pillerin käytön turvallisuudesta tai luotettavuudesta.

Mitä tehdä, kun ehkäisyn hinta hirvittää?

Pitää yrittää löytää mahdollisimman luotettava ja edullinen valmiste. Kannattaa myös miettiä, voisiko kuluja jakaa kumppanin kanssa ja pystyisikö ehkäisystä puhumaan vanhemmille ja saamaan heiltä sponsoritukea.

Väestöliitto pyrkii vaikuttamaan päättäjiin, jotta kaikki kunnat järjestäisivät nuorille maksutonta ehkäisyä. Silloin kaikilla olisi tasavertaiset lähtökohdat omasta terveydestä huolehtimiseen ja raskauden ehkäisyyn.

Viestisi ehkäisyasioita pohtiville nuorille?

Ehkäisy on asia, josta pitää puhua – ensinnäkin kumppanin kanssa jo ennen seksin harrastamista. Mitä nuoremmasta ihmisestä on kyse, sitä tärkeämpää on keskustella asiasta myös kotona. Ehkäisyyn liittyvistä väärinkäsityksistä, peloista ja huolista pitää puhua myös lääkärin kanssa, sillä ammattilaiselta saa oikeaa tietoa ja tukea omille päätöksille. Asioita ei auta pyöritellä keskustelupalstalla tai pelkästään kavereiden kanssa, sillä liikkeellä on paljon virheellistä tietoa.

Millainen ehkäisymenetelmä sopii sinulle? Tutustu eri vaihtoehtoihin.

teksti Jenni Juntunen, kuva Minna Kurjenluoma

Julkaistu Terveydeksi! 2/2016