‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.09.2016

Tarvitaanko malarialääkettä?

Mikä on nykyään malarialääkkeen tarve? Olen menossa Gambiaan melontaleirille ja ajattelin, että onko lääke turha. Käytetäänkö malarialääkkeitä vielä?

Olipa hyvä, että kysyitte. Kyllä malarialääkettä tarvitaan koko Afrikassa. Sieltä löytyvät vaarallisimmat malariamuodot. Malariaa aiheuttava alkueläin tarttuu hyttysen piston välityksellä malariaa kantavasta ihmisestä toiseen.

Malariainfektion oireiden vakavuus riippuu tartunnan aiheuttaneesta alkueläimestä. Vaarallisimman malarian aiheuttaa P. falciparum, jota esiintyy koko Gambiassa. Tartunta on niin vakava, että se voi johtaa kuolemaan, varsinkin jos diagnoosi ja hoito viivästyvät. Tehokkaita reseptilääkevaihtoehtoja P. falciparum-malarian ehkäisyyn on useampia.

Meflokiinia sisältävää Lariamia käytetään aikuisille yksi tabletti kerran viikossa. Käyttö aloitetaan viikko ennen matkaa ja sitä jatketaan neljä viikkoa matkan jälkeen. Meflokiinia ei tule kuitenkaan käyttää, jos matkailijalla on ollut vakavia psykiatrisia ongelmia tai epilepsia. Meflokiinia voi nykykäsityksen mukaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Doksisykliinin käyttö Gambiassa olisi todennäköisesti liian hankalaa, koska lääke reagoi auringon kanssa ja sitä käytettäessä iho palaa helposti.

Malarone-tabletit sisältävät atovakonia ja proguaniilia. Lääkkeen annostus aikuisille on yksi tabletti päivittäin rasvaa sisältävän ruuan tai maidon kanssa. Käyttö aloitetaan vuorokautta ennen matkaa ja sitä jatketaan seitsemän vuorokautta malaria-alueelta poistumisen jälkeen. Malarone on hyvin siedetty. Sillä saattaa kuitenkin olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa eikä sitä tule käyttää vakavassa munuaisten vajaatoiminnassa eikä raskauden ja imetyksen aikana, koska tietoa turvallisuudesta näissä tilanteissa ei ole.

Lääke täytyy valita yksilöllisesti ja ohjeita pitää noudattaa huolellisesti. Muitakin vaihtoehtoja on esimerkiksi lapsille. Niistä voi jutella lääkärin kanssa. Kaikki malarialääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Lääke kannattaa hankkia Suomesta, koska Afrikasta ostettuna lääkeväärennösten riski on suuri.

Lisäksi hyttysiltä pitää suojautua vaaleilla vaatteilla, hyttyskarkotteilla ja verkoilla. Vaatteet ja verkot voi käsitellä permetriinillä. Malariaa tartuttavat hyttyset pistävät erityisesti öisin. Malariariski on suurin juuri trooppisessa Afrikassa.

Malarian tyypillisimmät oireet ilmenevät viikkojen tai kuukausien kuluttua. Niitä ovat toistuvat, horkkamaiset kuumekohtaukset ja runsas hikoilu kuumeen laskiessa. Malariakuumeeseen voi liittyä vatsaoireita, jopa voimakasta ripulia, päänsärkyä hengitystieoireita sekä keskushermosto-oireita: sekavuutta ja tajunnan tason heikkenemistä.

Mikään estolääke ei suojaa malarialta täydellisesti. Jos kotimaahan paluun jälkeen tulee kuumetta, on mentävä välittömästi lääkäriin ja kerrottava malarian mahdollisuudesta.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >