‹ Takaisin

Terveys  |  21.01.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

THL suosittelee kahden metrin turvaväliä

Koronaviruksen uudet muunnokset tarttuvat entistä herkemmin ja nopeammin. THL suosittelee nyt pidempää, yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin.

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa virustyyppiä nopeammin. Suomesta on jo löytynyt sekä Britanniassa, että Etelä-Afrikassa havaittuja herkästi tarttuvia muuntuneita virustyyppejä.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL suosittelee turvavälin pidentämistä yli kahteen metriin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään rajaamalla ne vain välttämättömimpiin.

Turvavälin pitäminen ei korvaa maskin käyttöä, vaan täydentää sitä. THL suosittelee tällä hetkellä maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille koko maassa. Joukkoliikenteen ja julkisten tilojen lisäksi, maskin käyttöä suositellaan myös työyhteisöissä sisätiloissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa myös silloinkin, kun yli kahden metrin turvavälit toteutuvat.

Turvavälien ja maskien käytön lisäksi edelleen on ensijaisen tärkeää hakeutua testiin vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista.

Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta. Erityisesti muuntuneen koronaviruksen aiheuttamalle tartunnalle altistuneet on tärkeä tunnistaa mahdollisimman nopeasti.

Vaikka muuntuneet virustyypit tarttuvat ärhäkämmin, toistaiseksi ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että ne aiheuttaisivat aiempaa vakavampaa tautia. Koronavirusrokotteiden arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Kuva: THL