‹ Takaisin

  |  20.07.2017

Tunnetko vatsansuojavalmisteiden erot?

Närästyslääke suojaa vatsaa limakalvovaurioilta ja probioottivalmiste ripulilta.

Vatsaoireet ovat tavallisimpia vaivoja, joihin apteekista haetaan apua.

Arviolta lähes puolella suomalaisista vatsa oireilee satunnaisesti. Vatsavaivat ovat usein myös epämääräisiä ja niiden syytä voi olla hankala hahmottaa.

Apteekin ammattilaisten mukaan suomalaiset valitsevat omin päin itsehoitolääkkeen usein väärin.

Vatsavaivoja potevat asiakkaat sekoittavat yleisesti myös lääkkeen ja ravintolisän: närästyslääkkeen ja probioottivalmisteen käyttötarkoituksissa on epäselvyyttä.

Sekaannus on ymmärrettävä – molemmat valmisteet suojaavat vatsaa, mutta eri tavoin.

Vatsahapon eritystä vähentäviä närästyslääkkeitä voidaan käyttää vatsansuojaksi esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden haittoja vastaan. Tulehduskipulääkkeiden käyttö vähentää mahan limakalvoa suojaavan liman eritystä, mikä pahimmillaan saattaa johtaa vatsan limakalvon haavaumiin ja jopa verenvuotoihin.

Probioottivalmisteet taas suojaavat vatsaa suoliston mikrobien epätasapainotiloissa. Esimerkiksi antibioottikuuri sekoittaa herkästi suoliston mikrobitasapainon. Antibioottikuurin seurauksena monille tulee jopa ripulia.

Ei ole siis samantekevää, minkä valmisteen valitset vatsaa suojaamaan: närästyslääke suojaa vatsaa limakalvovaurioilta ja probioottivalmiste ripulilta.

Itsehoitovalmisteen valinta kannattaa aina varmistaa apteekin asiantuntijalta. Apteekista saa myös ohjeita lääkkeettömään hoitoon ja siellä osataan arvioida, milloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Aina vatsavaivat eivät nimittäin hoidu itsehoidon keinoin. Pitkittyneet vatsavaivat, veri ulosteissa ja kuume vatsavaivojen yhteydessä ovat aina syitä lääkärin lisätutkimuksille.

Elina Aaltonen

Proviisori, Terveydeksi! -lehden päätoimittaja