‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Vaihtoehto vahvalle kipulääkkeelle?

Onko Tramal Retard 100 mg:lle korvaavaa lääkettä? Tämä aiheuttaa erittäin runsasta hikoilua. Panacod aiheuttaa etovan olon, jopa oksennustarpeen.

Lääkehoidon päätavoite, tässä tapauksessa kivun lievitys, jää joskus melkeinpä huomaamatta, jos haittavaikutukset ovat hankalia. Lääkkeen hyödyn ja haitan suhteuttaminen on sitä helpompaa, mitä enemmän hoidostaan tietää.

Mainitsemanne lääkkeet sisältävät tramadolia ja kodeiinia, jotka ovat opioideja. Ne vaikuttavat keskushermoston kautta ja auttavat tehokkaasti keskivahvaan tai kovaankin kipuun.

Kivun hoito aloitetaan tavallisesti parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Vasta tarvittaessa siirrytään käyttämään opioideja, koska niiden riskinä on lääkeriippuvuuden kehittyminen. Opioideilla on riippuvuuden lisäksi muitakin haittoja, kuten hikoilu ja pahoinvointi, varsinkin suuria annoksia käytettäessä. Mainitsemanne pahoinvointi helpottaa yleensä alkuvaiheen jälkeen. Hikoilu on harvinaisempi haitta. Ummetus on ehkä yleisin opioidien aiheuttamista haitoista.

Jos kipulääkkeen käyttö on pitkäaikaisempaa, kannattaa suolen toimintaa auttaa jo alkuvaiheesta lähtien esimerkiksi suolen sisältöä pehmittävillä valmisteilla. Näitä saa apteekista ilman reseptiä.

Jos tietäisin millaisesta kivusta on kyse, olisi helpompi antaa tietoa siihen auttavista lääkkeistä. Lisäksi lääkehoitoa suunniteltaessa pitää ottaa huomioon muut käytössä olevat lääkkeet ja sairaudet. Koska kyseessä on selvästi lääkärin hoitoa vaativa tilanne, on vaihtoehdoistakin syytä keskustella oman lääkärin kanssa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki