‹ Takaisin

  |  16.06.2015

Vaihtoehtoinen Juhannusmuistio

Tiedätkö mökin karttakoordinaatit, tunnetko myrkylliset kasvit, osaatko elvyttää?

Juhannuksen aikaan Suomi ajautuu poikkeustilaan. Kaupat sulkevat ajoissa ovensa ja kukkakauppiaanikin sanoi, että Juhannus on ainoa aika, jolloin kysyntää ei ole ja hän pistää kaupan kiinni.

Tämä kertoo varmasti keskikesän juhlan merkityksestä meille suomalaisille. Pimeää, synkkää ja kylmää riittää niin pitkään, että Juhannusta juhlistetaan säässä kuin säässä.

Juhannuksen aikaan voi myös sattua kaikenlaista, joten kokosin tähän terveyteen keskittyvän Juhannusmuistion.

Vaihtoehtoinen Juhannusmuistio:

Tiedä sijaintisi: Erityisesti mökillä, veneillessä ja luonnossa liikkuessa on hyvä tietää tarkka sijainti karttakoordinaattien tarkkuudella. Mökin ensiapukaapin oveen tai muuhun hyvään paikkaan kannattaakin tallentaa tarkka tieto sijainnista. Tästä löydät Hätäkeskuslaitoksen ohjeet karttakoordinaattien määrittämiseen.

Hätänumero: Tästä löydät ohjeet hätänumeroon, 112, soittamisesta.

Apteekit: Etsi lähin apteekki, katso apteekin yhteystiedot, matka apteekkiin, aukioloajat ja apteekki kartalla tästä.

Ensiapu: Jos et muista ulkoa elvytysohjeita, ne kannattaa aika ajoin kerrata. Suomen Punaisen Ristin ensiapuohjeet löydät tästä. Tästä voit myös ladata älypuhelimeen SPR:n näppärän mobiilisovelluksen, josta löytyy ensiapuohjeet.

Myrkytykset: Jos epäilet jonkinlaista myrkytystä, Myrkytystietokeskuksen verkkosivuilla on ohjeet siitä, kenen puoleen on hyvä kääntyä. Lisäksi löydät yleiset ohjeet myrkytysten ensiapuun ja tietoa kasvien, sienten ja erilaisten kemikaalien ja aineiden myrkyllisyydestä. Myrkytystietokeskuksen verkkosivut löydät tästä. Myrkytystietokeskus palvelee vuorokauden ympäri numerossa 09 471 977 tai 09 4711 (vaihde).

Itsehoitoa: Tavallisimpien itsehoitovaivojen hoito-ohjeita löydät tästä: Apteekin neuvot.

Muut vaivat: Terveyskirjastosta löydät kattavasti tietoa myös muiden kuin itsehoidettavien vaivojen ja sairauksien hoidosta. Mene Terveyskirjastoon tästä.

Punkit: Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kokoamaa tietoa puutiaisten levittämistä taudeista.

Sinilevä: Sinilevätilanten voit tarkistaa Ympäristökeskuksen sivuilta ja tästä löydät Myrkytystietoksekuksen ohjeet sinilevän aiheuttaman myrkytyksen hoitoon.

Lomalaisen muistilista: Tässä vielä ideoita Kesämökin lääkekaapin sisällöstä ja Lomalaisen matka-apteekkiin.

Varautuminen on aina paras tapa pienentää riskejä. Juhannus pitää voida viettää rennosti ja huolista vapaana, joten tämän listan myötä haluan toivottaa kaikille oikein hyvää Juhannusta!

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto