‹ Takaisin

Blogi  |  04.09.2023   |  TARU VANHALA

Vain sinä tiedät

Olet itse oman kehosi paras asiantuntija. Apteekissa kannattaa matalalla kynnyksellä kertoa, jos lääke ei auta toivotulla tavalla tai jos epäilee sen aiheuttavan haittavaikutuksia.

Iäkäs rouva tuli reseptiostoksille apteekkiin. Hän oli turhautunut, lääkäri oli taas määrännyt uuden sydänlääkkeen. ”Niiden ottamisessa menee koko päivä”, hän valitteli. Farmaseutti tiedusteli, mikä lääkkeiden otossa on niin hankalaa. Kävi ilmi, että ensimmäisenä rouvan rintakipuihin oli vuosia sitten määrätty nitro, joka laitetaan kipukohtauksessa kielen alle liukenemaan. Sittemmin vaivaan oli määrätty myös säännöllisesti päivittäin otettavia lääkkeitä. Rouva oli luullut, että kaikki sydänlääkkeet laitetaan kielen alle ja hän oli vuosia liuotellut suussaan kaikki tavallisetkin tabletit. Ei ihme, että homma oli alkanut puuduttaa.

Tämän esimerkkitarinan kuulin opiskellessani farmasiaa Helsingin yliopistossa. Sillä alleviivattiin meille tuleville farmaseuteille, kuinka tärkeää lääkeneuvonta on: kaikille itsestään selviä asioita ei ole. Lisäksi tarina alleviivaa mainiosti sitä, kuinka tärkeää myös asiakkaan on kertoa apteekissa, jos lääkityksessä on jotain ongelmia. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Vuosittain 17.9. vietettävän Kansainvälisen potilasturvallisuuspäivän teemana on tänä vuonna potilaan osallisuus. Apteekit kannustavat teemaviikolla kertomaan, jos jokin askarruttaa omassa lääkityksessä.

Lääkkeenottoon liittyvien hankaluuksien lisäksi apteekissa kannattaa matalalla kynnyksellä kertoa, jos lääke ei auta toivotulla tavalla tai jos epäilee sen aiheuttavan haittavaikutuksia. Puheeksi on hyvä ottaa myös, jos ei tiedä, mihin tarkoitukseen lääke on määrätty. Lääkehoidon onnistumisen kannalta on tärkeää ymmärtää, mitä sillä tavoitellaan. Kun ymmärtää, miksi lääkettä otetaan, lääkehoitoon on myös helpompi sitoutua.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jopa puolet pitkäaikaislääkityksistä ei toteudu oikealla tavalla. Lääkkeisiin liittyvät haitat ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista syistä ikääntyneillä sekä yksi yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, onko oma lääkitys kunnossa. Olet itse oman kehosi paras asiantuntija, kerro meille, niin voimme auttaa.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023