‹ Takaisin

  |  18.10.2018

Valinnan varmuutta flunssan hoitoon

Talvi lähestyy hyvää vauhtia ja samoin erilaiset flunssat eli nuhakuumeet.

Tunnistamme yleensä oireet, kun flunssa on iskenyt päälle. Kurkku on kipeänä, nenä kirvelee ja yskäkin antaa kuulla itsestään. Olotila on kuumeinen ja väsynyt. Vuode näyttää entistä houkuttelevammalta.

Flunssaa vastaan ei ole parantavaa lääkettä - valitettavasti. Sen sijaan oireita voimme yrittää hoitaa.

Meillä kaikilla on tiedossamme keinoja, joilla taistella flunssan oireita vastaan. Keinoista ja niiden tehoista on yhtä monta mielipidettä kuin on sairastajiakin.

Lepo, lämmin mehu tai hyvä leffa peiton alla ovat varmasti kaikki hyviä neuvoja. Aina nämäkään eivät kuitenkaan riitä sairastelijan oloa helpottamaan. Tällöin on suunnattava apteekkiin.

Apteekissa voi kipeänä kuitenkin joutua liian haastavan tehtävän eteen. Minkä näistä kaikista flunssahyllyn tuotteista valitsen?

On itse asiassa hyvä, jos jäät pohtimaan. Flunssahyllyssä on paljon tuotteita, jotka eivät sovellu kaikille. On haittavaikutuksia, yhteisvaikutuksia, käytön rajoituksia ja muuta huomioitavaa, joita ei välttämättä pysty pelkän ulkopakkauksen perusteella havaitsemaan.

Valkoinen tabletti, kuumaan veteen sekoitettava jauhe tai punainen kapseli näyttävät ulkoisesti erilaisilta, mutta voivat kuitenkin sisältää samankaltaisia lääkeaineita. Teho ei yhdessä kasva, mutta haitat kyllä.

Mikäli sinulla on pienintäkään epävarmuutta valintojesi suhteen, kannattaa turvautua henkilökunnan apuun. Apteekissa on aina terveydenhuollon ammattilaisia neuvomassa sopivan ja riittävän oireenmukaisen hoidon valinnassa.

Vaikka olisitkin valinnoistasi varma, suosittelen aika ajoin tarkistamaan farmaseutilta omien rutinoitujen flunssatuotteiden sopivuuden. Joskus se voi olla itsesi kannalta parempi vaihtoehto.

Yritetään pysyä terveinä! Muista, että apteekkiin voi tulla aina kysymään neuvoa – sairaana tai terveenä.

Kalle Riihivainio

Proviisori, Apteekkariliitto