‹ Takaisin

  |  06.03.2023   |  TARU VANHALA

Vastauksia apteekin hyllyltä

Yksin ei kannata jäädä vaivoja murehtimaan. Apteekin ammattilaisilta kannattaa rohkeasti kysyä apua. Neuvot ovat ilmaisia, eikä ostopakkoa ole.

Työskentelin aiemmin apteekissa, joka sijaitsi vilkkaassa liikenteen risteyspaikassa. Normaalin asiakaskunnan lisäksi päiviä piristi reissun päällä olevat ohikulkijat.

Muistan kun kerran käytävältä kaikui iäkkään savolaispariskunnan keskustelu. Topakka rouva raahasi perässään matkalaukkua ja hieman vastaanhangoittelevaa isäntää. ”Kysytään apteekista, kyllä ne tietää!”, hän totesi päättäväisenä.

Kuten ehkä saatatte arvata, sillä kertaa kyseessä ei ollut akuutti terveysvaiva. Kuitenkin se, että he kaikista liikekeskuksen yrityksistä valitsivat apteekin, kertoo paljon. Apteekkiin ja apteekkilaisiin luotetaan. Erilaisissa kyselyissä luotetuimpien ammattiryhmien joukkoon yhdessä palomiesten kanssa toistuvasti nimetään apteekin henkilökunta.

Tämä luottamus ei ole tullut ilmaiseksi. Suomalaisten apteekkien toimintaa ohjaavat eettiset peruspilarit: Lääkettä ei suositella, jos sitä ei tarvita. Asiakkaan etu ja oikeudet ovat aina etusijalla.

Apteekin tehtävä on auttaa asiakasta, ei myydä lääkkeitä. Tästä periaatteesta ei tingitä. Valitettavasti vaalikeväänä tämä unohtuu monilta. Somekeskusteluissa apteekeista puhutaan pelkkänä logistisena pisteenä. Harmittavan moni ei näe, että apteekit ovat osa terveydenhuoltoa ja vieläpä erittäin tärkeä osa.

Laskelmien mukaan apteekkien neuvontatyö säästää muusta terveydenhuollosta vuosittain satoja miljoonia euroja. Se on paljon, etenkin juuri nyt kun käsillä on terveydenhuollon kriisi. Lääkäriin ei saa aikaa välttämättä samalle päivälle eikä edes viikolle, mutta apteekkiin voi tulla milloin vain ilman ajanvarausta.

Yksin ei kannata jäädä vaivoja murehtimaan. Apua kannattaa rohkeasti kysyä apteekin ammattilaisilta. Neuvot ovat ilmaisia, eikä ostopakkoa ole.

Mikä savolaisilla sitten oli mielen päällä? No, etsivät lentokenttäbussin pysäkkiä ja saivat luonnollisesti vastauksen apteekin hyllyltä.

”Minähän sanoin, kyllä ne apteekissa aina tietää”, rouva näpäytti miestään, kun parivaljakko jatkoi matkaansa eteenpäin.

Taru Vanhala

päätoimittaja

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023