‹ Takaisin

Henkilö  |  28.09.2015

Virallinen valvoja

Maritta Kinnunen on hereillä, kun suurin osa nukkuu. Hän on työskennellyt helsinkiläisissä hoitokodeissa yöhoitajana yli kolmekymmentä vuotta.

Miksi valitsit yötyön?

En olisi vastavalmistuneena saanut kesälomaa, joten ajattelin, että on parempi olla aina viikko töissä ja viikko vapaalla. Toisin kuin vuorotyöläisellä, yötyöläisellä on säännöllinen rytmi ja aina jää riittävästi lepoaikaa. Jos en olisi saanut nukuttua päivisin tarpeeksi, en olisi jatkanut. Tykästyin yötyöhön kovasti. Se on itsenäistä, monipuolista ja rauhallista, ja viihdyn yksin vuorossa.

Huolettavatko yötyön terveysvaikutukset?

En ainakaan tunnusta, että olisin huomannut yötyön aiheuttaneen terveyshaittoja. Päivätyössä taas joutuisi kumartelemaan ja nostelemaan huomattavasti enemmän. Tein nuorena hetken kolmivuorotyötä, kun en paremmasta tiennyt. Olin aina väsynyt, kun rytmi vaihteli jatkuvasti. Se ei sopinut minulle ollenkaan.

Miten saat nukuttua päivällä?

Työviikon ensimmäisen yön jälkeen nukahdan kesken aamu-uutisten ja kello soi vähän ennen iltakuuden uutisia. Olen saanut nukuttua hyvin pääasiassa aina. Minua ei millään tapaa häiritse valo tai meteli, vaikka asun ison kadun ja koulun vieressä. Vaihdevuodet vaikuttavat uneen, joten nyt olen käyttänyt nukahtamiseen tarvittaessa melatoniinia ja kesäisin unimaskia.

Millaisia yöt hoitokodissa ovat?

Vuoro alkaa kello 20.45. Kierrän neljä kertaa yössä muun muassa antamassa asentohoitoja, eli käännän vuodepotilaita, jotka eivät itse pysty liikkumaan. Kierroksilla myös käytän asukkaita vessassa, kuivitan eli vaihdan vaippoja ja annan yöpalaa nälkäisille. Työtehtäviini kuuluu lisäksi pyykkihuolto ja aamupuuron keitto. Vuoro päättyy kello 7.15.

Onko asukkailla univaikeuksia?

Varsinkin pimeään vuodenaikaan asukkaat nukkuvat pääsääntöisesti hyvin. Huolehdimme, että yöllä on rauhallista, turvallista ja pimeää ja nukahtaessa riittävän lämmintä. Kukaan ei käytä unilääkkeitä, mutta tarvittaessa saa melatoniinia.

teksti Jenni Juntunen, kuva Vesa Tyni

Julkaistu Terveydeksi! 3/2015