‹ Takaisin

Henkilö  |  10.03.2022   |  KATI SÄRKELÄ   |  VESA TYNI

Arvokas arki

Laulaja, lauluntekijä ja Popeda-yhtyeen solisti Pauli ”Pate” Mustajärvi tekee uusia aluevaltauksia ja arvostaa arkea voimanlähteenään.

Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt sitä parasta työtä, mitä tiedän, sekä jotain aivan uutta. Joulukuussa toteutui Popedan suurkeikka Tampereen Nokia Areenalla. On aina uskomaton fiilis, kun ennen lavalle nousua kuulee tuhansien katsojien kuhinan. Sitä tunnetta tulen kaipaamaan, niin kauan kuin hengitän.

Adrenaliinit ovat koholla vielä 2–3 tuntia keikan jälkeenkin. Pitää vaan muistaa, että aplodit loppuvat viimeistään kotiovella, on tärkeää osata arvostaa myös tavallista arkea ja elämää.

Uudenlaista tekemistä on ollut ääninäyttelijän työ elokuvassa Sing 2. On se hyvä, että tällaiselle eläkeikäiselle rokkarillekin avautuu vielä uusia haasteita. Roolihahmoni on legendaarinen stara Clay Calloway, jota alkuperäiselokuvassa esittää itse U2:n Bono.

Jaksan paremmin, kun pidän kiinni säännöllisistä sauvakävelylenkeistä. Viikko alkaa aina lenkillä vanhojen kavereiden kanssa maanantaiaamuna kello 8.30, ja siitä ei lipsuta. Vaikka viikonloppuna olisi tapahtunut mitä, aamulenkki palauttaa vuorokausirytmin kohdalleen. Meitä on neljä lapsuudenkaveria, jotka kaikki ollaan Tampereen Ikurista kotoisin, ja lenkki mennään tutuissa maisemissa.

Lenkkeilen myös itsekseni ja kiipeän läheisen Mustavuoren rinnettä ylös ja alas. Usein kävellessä nousee mieleen riiminpätkiä jostain alitajunnasta – sitten tuleekin kiire kotiin, että ehtii kirjoittaa riimin ylös ennen kuin se unohtuu. Kappale Elvis esimerkiksi syntyi tällaisella metsälenkillä.

Haasteellisinta arjessa on osata elää arkea. Olen tietoisesti opetellut arvostamaan tavallista arkea, sitä, että koko ajan ei tarvitse tapahtua ihan helvetisti. Arki on ja saa olla välillä tylsää. Eikä minun enää tarvitse esittää kenellekään mitään. Ehkä se on ikääntymisen mukanaan tuoma asia.

Hyvä kirja tai Netflix-sarja vie nykyään tylsyyden mennessään, 80-luvulla sen tekivätkin aivan toisenlaiset aineet. Luen paljon, tietokirjoja ja romaaneja, mielikirjailijoitani ovat muuan muassa Esko Valtaoja ja Jari Tervo.

Tavoitteenani on osata nauttia vapaa-ajasta. Mulla on käynyt hyvä munkki, että harrastuksesta on tullut minulle ammatti, sitä se on ollut jo neljäkymmentä vuotta. Se voi kuitenkin olla myös petollista: työstä ei pääse eroon ja siihen voi piiloväsyä.

Vapaa-aika on tosin lisääntynyt viime aikoina pyrkimättäkin, kun en vietä aikaa koko ajan muiden musaihmisten kanssa. Olen enemmän kotona kuin ennen, eikä enää ole samanlaista tarvettakaan mennä baariin puimaan asioita.

Aamuni alkavat rauhallisesti, sängystä ei pidä olla kiire puhelimelle tai tietokoneen ääreen. Herään kaikessa rauhassa ja syön joka päivä runsaan aamiaisen.

Säännöllinen liikunta ja riittävä uni auttavat osaltaan siinä, että nyt 65-vuotiaana olen hyvässä kunnossa ja ihan tervepäinenkin, eläkkeelle jääminen ei ole tullut vielä mieleenkään.

Teen mielelläni pihahommia kotitalolla ja Mustajärven kylän mökillä. Vietämme mökillä paljon aikaa, sinne punaisen tuvan viereen on omaan tarpeeseen kuokittu myös peruna- ja porkkanamaa.

Fyysinen työ tekee hyvää, työläisen kakarahan minä olen. Popedaa on sanottu työväen bändiksi, mutta itse asiassa minä olen alkuperäisjäsenistä ainoa aito duunari. Jos harrastuksesta ei olisi tullut työtä, olisin näihin aikoihin jäänyt Lokomolta eläkkeelle.

En pärjäisi ilman vaimoani, Tiinaa. Arki ja työ ovat meillä täysin yhteiset. Lavalle hän ei sentään kanssani nouse, mutta muuten jaamme elämämme. Kolmantena pyöränä meillä on saksanpaimenkoira Apila, eläkkeellä oleva poliisikoira.

Olen oppinut paljon itsestäni viime aikoina. Helmikuussa julkaistiin kirja Tohtori Mustajärvi, otaksun, joka esittelee 140 itse sanoittamaani biisiä vuosien varrelta. Kerron jokaisesta laulusta tarinat niiden taustalta. Luonnollisesti luin kirjan itse äänikirjaksi. Se onkin toistaiseksi ainutlaatuinen äänikirjaproduktio Suomessa: tekstin mukana siinä soi musiikki 17 alkuperäisraidan muodossa.

Kirjan tekeminen ja kappaleiden valinta on ollut minulle henkisen kasvun paikka. Oli terapeuttista käydä menneitä vuosia läpi, sieltähän aukeaa varsinainen oman elämän pimeä keskiaika! Biisit eri elämän vaiheista tuovat muistot ja tilanteet erittäin elävinä mieleen. Musiikin voima on uskomaton.

Keväällä 2022 Pate Mustajärvi esiintyy soolokiertueellaan Tämä(kin) tarina on tosi, joka jatkuu syksyllä Popedan festarikeikkojen jälkeen. Helmikuussa julkaistiin uusi single: Triathlon. Alkuvuodesta on ilmestynyt uusi kirja: Tohtori Mustajärvi, otaksun (Tina Finn ja Pate Mustajärvi, Docendo).

Julkaistu Terveydeksi 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU