‹ Takaisin

Henkilö  |  04.06.2020   |  JENNI JUNTUNEN   |  CARL SANDIN

Huuhkajapakki Joona Toivio: “Haluan olla tikissä”

Göteborgissa pelaava Huuhkajien keskuspuolustaja Joona Toivio on viime vuosina kiinnostunut yhä enemmän omasta hyvinvoinnistaan.

Tällä hetkellä voin hyvin. Ruotsin sarjapelien olisi pitänyt alkaa tällä viikolla, mutta koronan takia sarjan alkua siirrettiin. Olen siksi ollut viikon vapaalla ja viettänyt aikaa vaimon ja tyttären kanssa.

Treenaan joukkueen kanssa aamupäivisin kentällä 1,5–2 tuntia, minkä jälkeen teemme yhteisen lihaskunto­treenin. Aloitan monesti päivän puolen tunnin omalla lihaskuntoharjoituksella, joka valmistaa kroppaa yhteisiin treeneihin. Muutaman viimeisen vuoden aikana oheistreeni on alkanut kiinnostaa enemmän. Keskityn nykyään enemmän valmistavaan treeniin, punttitreeniin ja venyttelyyn.
Epidemian aikana treenit ja harjoituspelit ovat Ruotsissa jatkuneet muuten ennallaan, mutta harjoittelemme isommalla stadionilla, missä meillä on käytössä useampi pukuhuone. Joukkueen yhteisistä aamiaisista on luovuttu, ja lounas saadaan nyt pakattuna mukaan.

Palaudun parhaiten, kun otan vaan rennosti. Riittävä uni on tosi tärkeää palautumisen ja yleisen hyvinvoinnin kannalta. Joskus kun on ollut myöhään illalla peli, uni ei meinaa tulla kauhean helposti. Rauhoitun silloin parhaiten lukemalla kirjaa sängyssä. Nyt on kesken Auschwitzin apteekkari ja tietokirja Miksi nukumme – unen voima.

Nukun yleensä noin 9,5 tuntia yössä, mutta älysormuksen mukaan saan varsinaista unta vain noin 7,5 tuntia. En tosin itse tiedosta, että heräilisin öisin.
Seuraan älysormuksen sovelluksesta myös sykettä ja hengitysväliä. Olen huomannut, miten pieni flunssa vaikuttaa kropan toimintaan: syke voi olla 10–15 lyöntiä korkeampi kuin normaalisti.
Sormuksen käytön myötä olen pyrkinyt rauhoittamaan illat ja menemään sänkyyn aiemmin. Valmistaudun nukkumaan menoon eri tavalla kuin ennen. Ensin on tietysti saatava lapsi rauhoittumaan: iltasadun lukeminen edesauttaa myös omaa rauhoittumista.

Ruokavalio on alkanut kiinnostaa enemmän, kun ikää on tullut lisää. En laske kaloreita tai punnitse ruokaa, vaan luotan maalaisjärkeen. Pyrin syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Olen aina myös tykännyt laittaa ruokaa: viime aikoina olen hifistellyt pizzan valmistusta.
Tänä vuonna olen yrittänyt syödä enemmän kasvisruokaa. Siihen vaikuttaa alitajuisesti maailman tilanne: kun puhutaan paljon lihansyönnin lopettamisesta ja kasvisruokavalion pienemmistä ympäristövaikutuksista.

Suurin terveyspaheeni ovat jäätelö ja suklaa. Olen aika perso makealle, mutta minulla on sen suhteen kuitenkin hyvä itsekuri. Kerran viikossa pidän semmoisen cheat dayn, eli syön vähän epäterveellisemmin. Se tuntuu mentaalisesti ja fyysisesti hyvältä.

Vapaa-aikani vietän mieluiten perheen kanssa. Tyttären kanssa tulee ulkoiltua paljon puistossa, ja lisäksi teemme ihan normaaleja arkiaskareita kuten laitamme ruokaa.
Tarvitsen jonkin verran myös omaa aikaa, mutta en mitenkään tuhottoman paljon. Vapaapäivinä käyn aika usein heittelemässä frisbeegolfia. Se on sellainen henkireikä, kun saa vähän samoilla metsässä muovikiekon perässä.
En juurikaan seuraa fudista. Jalkapallon katsominen ei ole koskaan kiinnostanut minua eikä myöskään lapsuudenystäviäni, jotka ovat minulle vieläkin läheisiä. Se on tuonut hyvin vastapainoa, kun ei ole vapaa-ajalla tarvinnut puhua jalkapallosta.

Jaksan paremmin, kun nukun hyvin, syön hyvin ja saan olla oma itseni. Olen vuosien varrella oppinut, että jalkapallo­maailmassa ei voi miellyttää kaikkia, niin kuin ei muutenkaan elämässä. On helpompi olla sinut itsensä kanssa, kun tietää, että ei tee asioita vain miellyttääkseen muita vaan niin kuin parhaaksi näkee. En tietenkään tarkoita, että pitäisi olla itsekäs tai jättää muut huomioimatta.

En pärjäisi ilman perhettä, eli vaimoa ja tytärtä. Koska asumme ulkomailla, muu perhe ja kaverit eivät ole samalla tavalla arjessa läsnä. Siksi perheen merkitys korostuu – olin alkuvuodesta viikon pari yksikseni kotona ja oli muuten tylsää!

Olen kiitollinen siitä, että olen pysynyt terveenä ja saanut niin monta vuotta tehdä tätä hommaa, jota rakastan. Olen kiitollinen myös perheestä ja kavereista, siitä että on niin hienoja ihmisiä lähellä.

Olen päättänyt pitää itsestäni hyvää huolta ja tehdä urheiluun liittyen kaikki asiat kunnolla, jotta suoriutuisin peleistä ja treeneistä mahdollisimman hyvin. Haluan olla ekstrahyvässä kunnossa ja tikissä sitten, kun EM-kisat pelataan.
Kisojen siirtäminen vuodella oli ainoa oikea ratkaisu. Ei olisi ollut järkeä pelata tyhjille katsomoille, sillä niin iso urheilujuhla kuuluu myös yleisölle. Tällä hetkellä en mieti kisoja, vaan toivon, että tilanne maailmassa normalisoituisi. Jalkapallo on kuitenkin vain jalkapalloa – terveys menee kaiken edelle. t

Jalkapallon EM-kilpailut pelataan kesällä 2021.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU