‹ Takaisin

Henkilö  |  07.03.2023   |  JAANA KALLIOKOSKI   |  VILJA HARALA

Kaisa Mäkäräinen: ”Haluan oppia uusia taitoja”

Kaisa Mäkäräinen treenaa nykyään fiilispohjalta. Hyvä kunto mahdollistaa kaikenlaisia kivoja projekteja, joihin entinen kilpaurheilija haastaa itsensä.

Viimeinen vuosi on ollut vaihteleva, ja se on ollut edelleen itseni etsimistä urheilu-urani jälkeen. Huomaan vieläkin kaipaavani ajoittain huippu-urheiluelämää, vaikka en edes mieti sitä vaihtoehtona. Työni ovat vaihdelleet, ja urheilun tilalle on tullut paljon uutta. Olen iloinen, kun olen päässyt tekemään paljon uusia asioita.

Jokaisen päiväni aloitan kahvilla ja aamupalalla, niistä en tingi. Vaikka urheilen edelleen paljon, en urheile joka päivä. Urheilun rytmittäminen tulee minulle luonnostaan kilpaurheiluajoilta, silloinkin oli selkeitä lepopäiviä. Nykyään olen fiilisurheilija: jos sataa vettä, en välttämättä lähde lenkille.

Uudenlaista tekemistä minulle on Ylen kisakommentaattorina toimiminen. Halusin haastaa itseäni, vaikka kommentaattorin työ jännitti tosi paljon. Siinä joutuu laittamaan itsensä likoon vähän samalla lailla kuin urheilijanakin. Kommentointi ei ole helppoa kisassa, jossa koko ajan tapahtuu jotain. Arvostan kommentaattoreita ihan uudella tavalla nykyään.

Tavoitteenani on oppia uusia taitoja, jotka eivät liity hiihtämiseen tai ampumahiihtoon, vaikka esimerkiksi valmentamisessa olisi oppimista. Minua kiehtovat nyt kaikki muut jutut, uudet lajit, taidot ja paikat maailmassa, joissa voin haastaa itseäni. Oli esimerkiksi tosi kiva kokeilla Petra Ollin kanssa Ylen Jatkoerä-sarjassa uusia urheilulajeja, kuten taitoluistelua, seiväshyppyä ja alppihiihtoa.

Teen mielelläni käsitöitä ja askartelen kaikenlaista. Neulominen on minulle ykkösjuttu. Olen neulonut villapaitoja, muutamia tyynynpäällisiä kotiin, pipoja ja kaula- sekä tuubihuiveja. Lapasia ja sukkia en neulo, niitä kun pitää tehdä aina kaksi samanlaista. Sitä paitsi minulla on loppuelämäksi lahjaksi saatuja villasukkia.

Lautaselle valitsen yleensä paljon ruokaa. Syön tosi paljon ja hyvin sekalaisesti, välillä terveellisesti ja toisinaan epäterveellisesti. Ruoan määrä on jäänyt urheiluajoilta, jolloin piti syödä paljon. Miniannokset eivät riitä tyydyttämään nälkääni, vaikka pystynkin olemaan pitkiä aikoja syömättä mitään. Ajattelen, että kun urheilen edelleen paljon, saan myös syödä.

Tiedän, että pitäisi vähän skarpata ruoan terveellisyyden suhteen. Minulla on taipumus korkeaan kolesteroliin, joten pitäisi tarkkailla, mistä ruoan rasva tulee. Tällä hetkellä minun on vielä liian helppo tukeutua siihen, että liikun aktiivisesti. Lähisuvussani on useilla korkea kolesteroli, ja itselleni oli sokki, kun kaksi vuotta sitten kävin ensimmäistä kertaa mittauttamassa kolesterolin ja arvot olivat koholla.

Salainen paheeni ovatkin juustot. Vaikka en lisää leivän päälle juustoa, laitan pehmeitä juustoja salaattiin. Ajattelen, että juustossa on pienessä määrässä paljon energiaa ja tällä jaksan. Lisäksi syön liian usein pizzaa ja suklaata.

Palkitsin itseni urheilu-urani aikana jollain pitkään haaveilemalla arvokkaalla jutulla. Jos henkilökohtainen tavoitteeni täyttyi ja pääsin esimerkiksi podiumille, saatoin hankkia jonkin huonekalun kotiin. Nykyään tuntuu, että ei ole oikein mistä palkita, ja hankin asioita vain tarpeeseen. Olen ylipäätään huono shoppailemaan.

Karistan stressin eristäytymällä kotiin ja välttelemällä ihmismassoja. Jos esimerkiksi olen töiden takia ollut viikon ajan ihmisten parissa aamusta iltaan, pariin päivään en liiku kotoani muualle kuin metsään lenkille. Vaikka tykkäänkin sosiaalisuudesta, tarvitsen vastapainoksi paljon kotona oleilua itsekseni.

Liikunta on minulle edelleen tärkeää. Nautin treenaamisesta ja siitä, että pysyn kunnossa, vaikka en koekaan olevani samalla tavoin kunnossa kuin aktiiviurani aikana. Liikunta ja hyvä kunto mahdollistavat sen, että voin lähteä viikoksi Alpeille vaeltamaan tai Jordaniaan juoksemaan 100 kilometrin aavikkokisan kolmen päivän aikana. Koska peruskuntoni on hyvä, niihin minun ei ole tarvinnut erikseen treenata. En treenaa enää minkään harjoitusohjelman mukaan vaan hetken mielijohteesta. Suunnitelma lenkin pituudestakin voi muuttua kesken lenkin! Jos olin ajatellut tehdä kolmen tunnin lenkin, saatankin palata kotiin jo tunnin jälkeen, varsinkin huonolla kelillä.

Olen päättänyt mennä kukkasidontakurssille viimeistään ensi kesänä. Rakastan kukkia, erityisesti leikkokukkia, ja haluaisin oppia tekemään kimppuja itse. Olen harjoitellut luonnonkukilla, mutta lopputulos ei ole toivotunlainen. Nautin siitä, että joku opettaa konkreettisesti vieressä sen sijaan, että katsoisin jotain opasvideota YouTubesta. 

Kaisa Mäkäräinen oli mukana muun muassa kevättalven uutuussarjassa ­Arktinen retkikunta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU