‹ Takaisin

Henkilö  |  25.05.2018

Mikä on pitkän suhteenne salaisuus, Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi?

Siitä on jo lähes 50 vuotta, kun Eero Melasniemi ilmestyi Kristiina Halkolan oven taa pyyhkeen ja hammasharjan kanssa ja kysyi, sopiiko asettua taloksi.

Puhuminen

E: Suu pitää puhua puhtaaksi, ettei kerry mitään. Silloin molemmat ovat tietoisia siitä, mikä toista rasittaa tai vaivaa. Semmoinen loputon hautominen on pahasta. Jos pitää asioita sisällään, eikä ota niitä käsittelyyn, eivät ne myöskään muutu.

Riitely

K: Me osaamme riidellä, kyllä! Se on juuri se asia, joka voi myös syventää ihmissuhdetta. Pelottaa sellaiset ihmiset, jotka sulkevat kaiken sisäänsä ja ovat näennäisesti tyyniä ulospäin. Jonain päivänä ne räjähtävät kuin ylikuumentunut peruna.

Hyväksyminen

E: Ihmistä syö hirveästi, kun luulee voivansa muuttaa toisen, sen sijaan että opettelisi sietämään ja ottamaan vähän löysemmin.

Avoimuus

K: Meillä ei ole salaisuuksia, meillä on jopa yhteinen sähköposti.

E: Jotkut ovat sitä mieltä, että ihmisellä täytyy olla salaisuuksia, joista kukaan ei saa tietää. Me olemme eri ihmiset, jotka elävät mahdollisimman paljon samaa elämää. Eikä se tarkoita itsestä luopumista.

Käsitys kasvatuksesta

E: Pääperiaate kasvatuksessa on ollut, ettei pidä puuttua liikaa. Lapsen pitää saada kasvaa, eikä sitä pidä hirveästi kasvattaa, koulia. Se oli siihen aikaan joidenkin mielestä vähän liiankin vapaamielistä. Jotkut pitivät kovaa kuria ja katsoivat, että sitä kautta lapsista tulee ihmisiä.

Työnjako

E: On semmoisia työnjakoasioita, mistä on sovittu yhdessä. Esimerkiksi jos minä en kastele kukkia, ei meillä sitten kyllä viherkasveja ole. En taas hirveästi puutu ruokapuoleen – paitsi jälkien siivoamiseen.

Kokemukset

K: Meillä on niin paljon yhteisiä muistoja, että on helppo elää toisen kanssa. Kun on nähnyt, mitä on tapahtunut 50 vuoden aikana, on helppo ymmärtää toista. Silti hän on joka päivä kuin uusi ihminen – eri ikäkausina ihmisestä tulee erilaisia sävyjä esiin.

Yhteinen maailmantuska

K: Meitä potuttaa samat asiat maailmassa. Silloin ei tarvitse ihmetellä, jos toinen huutaa ja kiroilee.

E: Olemme olleet maailman asioista suunnilleen samaa mieltä – että missä ne isoimmat ongelmat ovat. Kun on isoja murheita, pienet eivät enää tunnu kovin tärkeiltä.

Osaatko riidellä rakentavasti? Lue parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow’n neuvot.

Teksti Jenni Juntunen
Kuva Sampo Korhonen

Julkaistu Terveydeksi! 2/2018

Apteekki

APTEEKKIHAKU