‹ Takaisin

Henkilö  |  04.12.2019   |  Taru Virtanen   |  Sampo Korhonen

Näyttelijä Elena Leeve: ”Valitsen nukkua hyvin”

Elena Leeven lentävää arkea tasapainottavat lapset, jooga, avanto ja riittävä uni, jonka eteen hän tekee tietoisesti työtä.

Tällä hetkellä tunnen oloni hiukan väsyneeksi, mutta muuten voin hyvin. Takana on kiireinen syksy Onnela-sarjan kuvauksissa, Kansallisteatterin ­Kolme sisarta -näytelmässä ja Q-teatterin Asennot-esityksessä. Marraskuussa alkoivat Sinivalas-näytelmän harjoitukset Kansallisteatterissa. Kun yhdistelmään lisää 6- ja 3-vuotiaat lapset, elämä on välillä aika myllerrystä.

Teatteriensi-iltojen jälkeen on yleensä sekä huojentunut että väsynyt olo. Väsymys ei kuitenkaan tunnu painavalta, koska helpotus siitä, että projekti on saatu valmiiksi, on suurempi.

Tarvitsen riittävästi unta voidakseni hyvin. Jos en saa nukuttua tarpeeksi, olen herkempi ja ahdistuneempi, ja se saattaa vaikuttaa töihin. Erityisesti tv-sarjojen tai elokuvien kuvausjaksojen aikana minulle on tärkeää mennä ajoissa nukkumaan, sillä kuvauspäivät alkavat usein tosi aikaisin aamulla.

Minulla ei ole nukahtamis- tai uni­ongelmia, onneksi. En silti pidä unta itsestäänselvyytenä, vaan teen aktiivisesti valintoja sen eteen, ettei uneni häiriintyisi. Pari vuotta sitten kokeilin piikkimattoa rentoutumiseen, ja nykyään käytän sitä joka ilta. Matosta leviää ihana, rentouttava lämpö selkään. Useimmiten torkahdan siihen, ja jossain unen ja valveen rajamailla otan maton pois, käännän kylkeä ja jatkan unia.

Uusi rentoutumiskeinoni ovat äänikirjat. Esimerkiksi Elena Ferranten kirjat Erja Mannon lukemina toimivat iltasatunani. Olen kokeillut myös rentoutumisäänikirjoja.

Hyvinvointirutiinini on astangajooga. Menen joogastudiolle aina, kun minulla on vapaa aamu. Jos en ehdi salille, saatan tehdä muutamia asanoita kotona. Välillä käyn myös lempeämmissä hatha- ja yin-joogissa. Joogasta on tullut minulle elämäntapa: se rentouttaa, lataa akkuja ja antaa voimaa. Se parantaa myös unenlaatua.

Omaa aikaani on avannossa käyminen. Teen sitä yleensä iltaisin, jolloin ehdin käydä saunassa ja avannossa useamman kerran. Huolet tuntuvat jäävän avantoon − käynnin jälkeen on jotenkin keventynyt olo. Olen jäänyt koukkuun siihen tunteeseen.

Huolet tuntuvat jäävän avantoon.

Jos olen kuvauksissa toisella paikkakunnalla, kysyn usein, missä voisin käydä avannossa. Viimeksi kävin Tampereella Rauhaniemen kansankylpylässä, joka on ihana paikka.

Yksinolo on työn ja perhe-elämän vastapainoksi minulle tosi tärkeää, ja pidän huolen siitä, että omaa aikaa järjestyy.

En pärjäisi ilman luottokosmetologiani Minna Dahlaa. Käyn hänen luonaan säännöllisesti, koska hän tuntee herkän ihoni ja tietää mitä tarvitsen.

Ruokavalioni on enimmäkseen kasvis­painotteinen, mutta lasten kanssa teen kompromisseja, sillä heillä on omat suosikkiruokansa. Teen meille esimerkiksi siskonmakkarakeittoa, jota en söisi yksin.

Teatteriesitystä edeltävä syöminen on tarkkaa peliä. Hyvä aika lämpimälle ruualle on noin kaksi tuntia ennen esitystä: silloin saan tarpeeksi energiaa mutta en ole ähkyssä. Olisi kamalaa, jos energia loppuisi näyttämöllä.

Säännöllinen ruokarytmi on tärkeää erityisesti silloin, kun on esityksiä. Lasten myötä rytmini on luonnollisestikin muuttunut säännölliseksi, mutta vapaalla ja lomilla en pidä siitä tarkkaan kiinni.

Suurin terveyssyntini on tv-sarjojen katsominen yöllä tai somettaminen liian myöhään illalla. Mitähän niistäkin siihen aikaan hakee tai saa? Yritän vähentää näitä.

Ilonaiheitani ovat lapset. Saan heistä iloa joka päivä, vaikka välillä pinnani kiristyykin ja törmään haastaviin tilanteisiin, erityisesti itseni kanssa. Eskarilaisella ja 3-vuotiaalla, juuri nyt Titanicista innostuneella kuopuksella on mahtavia juttuja, kun niitä vain kuuntelee.

Jaksan paremmin uteliaan kiinnostuneella, positiivisella asenteella ja mielellä. Jos näkee asioissa vain synkät puolet, se vaikuttaa kaikkeen negatiivisesti. Olen oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, ja annan muiden olla sellaisia kuin he ovat. Hyväksyvä asenne vie yllättävän pitkälle.

Haastavaa on aikataulujen sumpliminen, mutta olen tottunut siihen. Saan jopa kiksejä siitä, kun palaset loksahtavat kohdilleen. Asia kerrallaan -ajattelu auttaa: hahmotan, mitä on tulossa, mutta mietin asioita yksi kerrallaan, kun ne tulevat kohdalle.

Tykkään työstäni ja saan erilaisista projekteista voimaa. Isoin huolenaiheeni on, että joudun olemaan liikaa pois lasteni luota. Tosin luulen, että itselläni on heitä aina enemmän ikävä kuin heillä minua.

Elena Leeven tähdittämät sarjat Sunnuntailounas ja Onnela ovat katsottavissa C More -suora­toistopalvelussa. Onnelan uusi, kolmas tuotantokausi alkaa joulu­kuussa 2019. Maaliskuussa 2020 ensi-iltansa Kansallisteatterissa saa Sinivalas-näytelmä, jonka ohjaa Paavo Westerberg.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU