‹ Takaisin

Henkilö  |  24.02.2017

Sari Puumalainen ja näyttelijän hurja työrytmi

Kansallisteatterin näyttelijä Sari Puumalainen ei ole koskaan ollut uupunut työhön, vaikka tahti on toisinaan hurja. Vastapainoa työlle tuovat läheiset, hyvä ruoka, harrastukset ja verkkaripäivät.

Millainen on näyttelijän työrytmi?

Yleinen kysymys kuuluu, mitä näyttelijät tekevät päivisin. No, me harjoittelemme tulevia näytelmiä! Päivä alkaa harjoituksilla kello 11–15 ja jatkuu iltaharjoituksilla tai näytöksellä 18.30–22. Työviikko on kuusipäiväinen, sunnuntai on ainoa vapaapäivä.

Väsyttääkö tiukka tahti?

Olen tehnyt paljon töitä ja ollut ehkä väsynyt mutta en koskaan uupunut. Koen työni merkitykselliseksi, ja osaan erottaa sen vapaa-ajasta. Kun lähden teatterilta, työ jää sinne. Kaksi lasta ovat olleet jumalaisia: kun heidät haki hoidosta, työtä ei ajatellut enää ollenkaan.

Mistä saat virtaa arkeen?

Minua on siunattu erittäin hyvillä unenlahjoilla, se on varmaan ollut pelastukseni. En jää kierroksille illan näytelmistä, vaan nukahdan nopeasti. Olen myös opetellut suojelemaan itseäni liialta tekemiseltä: kun töissä on rankkaa, en juokse kissanristiäisissä tai tee vapaalla muuta kuin pakollisen.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Opetan ilmaisua voimistelijoille ja luistelijoille, se voimaannuttaa ja vie toiseen maailmaan. Järjestän säännöllisin väli­ajoin ystävien kanssa illallisia, se on kauhean palauttavaa. Näyttelijän työ on hyvin fyysistä, joten pidän myös huolta kunnostani saliharjoittelulla ja vesijuoksulla – opettelen, etten tee niitäkään liikaa vaan sopivasti. Ja sitten on niitä päiviä, kun en tee mitään. Olen koko päivän verkkareissa ja villasukissa ja laitan Netflixin päälle.

Milloin näyttelijä lomailee?

Mieheni on myös näyttelijä, ja hänellä oli viime kesänä lomaa yksi viikonloppu. Moni kysyy, miten ihmeessä jaksamme tehdä vielä kesäteatteria pitkän kauden jälkeen. On vaarallista sanoa, että työ on intohimo, mutta sitä se kyllä on. Toki työ väsyttääkin, mutta samalla se myös antaa hirveästi.

Akku lopussa? Lue, mistä työikäisen väsymys yleisimmin johtuu.

Teksti Jenni Juntunen, kuva Vesa Tyni

Julkaistu Terveydeksi! 1/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU