Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Hoidossa  |  26.05.2017

Rakkula huulessa?

Huuliherpes on kiusallinen uusiutuva vaiva. Reseptivapailla lääkkeillä voi onneksi lyhentää sen kestoa ja usein myös lievittää oireita.

Ensioireina kutina ja kirvely

HUULIHERPES ELI YSKÄNROKKO on ei-toivottu vieras, joka kuitenkin yleensä ilmoittaa tulostaan. Tyypillisesti huuliherpeksen ensimmäisiä merkkejä on ihon tunnottomuus, jota seuraavat tavallisesti kirvely ja kutina. Märkärupea muistuttavat rakkulat voivat tulla jo muutaman tunnin kuluttua tai viimeistään seuraavana päivänä.

Huuliherpesrakkulat puhkeavat nimensä mukaisesti useimmiten huuliin ja suun ympäristöön. Niitä voi olla kuitenkin myös esimerkiksi sierainten läheisyydessä, muualla­ kasvojen alueella tai suun limakalvolla. Useimmiten rakkulat puhkeavat vain yhteen kohtaan.

Huuliherpeksen oireet häviävät yleensä itsestään viikossa parissa. Joskus parantuminen voi kestää jopa kolmesta neljään viikkoa.

Huuliherpeksen aiheuttaa virus

HUULIHERPES ON TULEHDUS, jonka käynnistää Herpes simplex -virus (HSV-1). Virus siirtyy läheisessä kontaktissa, esimerkiksi suudellessa. Tartuntariski on suurimmillaan, kun iholla on rakkula tai rupi.

Arvioiden mukaan keski-ikäisistä tartunnan on saanut noin 60 prosenttia. Suurin osa saa tartunnan lapsena, jolloin se ei yleensä oireile, vaan virus jää piileväksi. Suurimmalla osalla huuliherpes ei aiheuta näkyviä oireita. Rakkuloita esiintyy vain noin kolmanneksella tartunnan saaneista.

Herpesrakkuloita voi olla joskus myös sukuelimissä. Sukuelinherpeksen aiheuttaa kuitenkin tavallisimmin toinen herpesvirus, HSV-2. Huuliherpeksen käynnistävä HSV-1 aiheuttaa noin 10–15 prosenttia sukuelin­herpeksestä.

Aurinko aktivoi herpesviruksen

HUULIHERPES PUHKEAA HERKEMMIN, kun elimistön vastustuskyky on heikentynyt. Viruksen voi aktivoida esimerkiksi vilustuminen, auringon UV-säteet, stressi, kuukautiset tai suun alueen toimenpiteet.

Hyvästä vastustuskyvystä, terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä yöunesta huolehtiminen saattaa siis osaltaan ehkäistä huuliherpeksen puhkeamista.

Korkean UV-suojan huulivoide ennaltaehkäisee huuliherpestä erityisesti kesällä, jolloin iho altistuu auringonvalolle.

Suutelua kannattaa välttää huuliherpeksen rakkula- ja rupivaiheessa. Järkevää ei ole myöskään käyttää samaa pyyhettä tai hammasharjaa henkilön kanssa, jolla on huuliherpes. Rokotetta Herpes simplex -virusta vastaan ei ole.

Voide avuksi heti oireiden ilmaannuttua

HUULIHERPEKSEN KESTOA voi lyhentää apteekin itsehoitotuotteilla. Ne tehoavat parhaiten, kun hoito aloitetaan heti oireiden ilmaantuessa. Lääkettä kannattaa pitää valmiina kotona ja pakata mukaan myös matkalle. Tyypillistä on, että herpes herää lomalla auringonpaisteessa, kun stressi laukeaa.

Asikloviirivoide voi lyhentää rakkuloiden esiintymisaikaa noin vuorokaudella. Voidetta levitetään rakkuloihin viisi kertaa vuorokaudessa viiden päivän ajan.

Asikloviirivoide ei hävitä kirvelyä ja kutinaa. Jos voiteeseen on lisätty hydrokortisonia, se saattaa ehkäistä haavaumia. Hydrokortisonivoide ilman viruslääkettä voi jopa pahentaa herpestä.

Pensikloviirivoide lyhentää oireiden kestoa ja voi lievittää myös kipua. Voidetta käytetään kymmenen kertaa vuorokaudessa viiden päivän ajan.

Apteekista myös tabletteja ja laastareita

18 VUOTTA TÄYTTÄNYT, jolla lääkäri on todennut uusiutuvan huuliherpeksen, voi käyttää suun kautta otettavia asikloviiri- tai valasikloviirituotteita. Nekin tulee ottaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tabletit lyhentävät oireiden kestoa noin vuorokaudella.

Asikloviiritabletteja otetaan viisi kertaa päivässä viiden vuorokauden ajan. Valasikloviiria käytetään yhden vuorokauden ajan niin, että tabletit otetaan 12 tunnin välein.

Apteekeissa on saatavilla myös rakkulan päälle laitettavia läpinäkyviä, yleensä 12 tunnin välein vaihdettavia huuliherpeslaastareita. Ne peittävät rakkulan ja ehkäisevät huuli­herpeksen tarttumista. Laastarit saattavat myös lievittää kutinaa ja nopeuttaa rakkulan kuivumista.

Milloin lääkäriin?

LÄÄKÄRIIN ON SYYTÄ MENNÄ, mikäli huuli­herpeksen oireet ovat rajut, huuliherpeksen aikana esiintyy vähäistäkin silmän ärsytystä, jos rakkuloita esiintyy suun limakalvolla, otsassa tai päänahassa tai jos oireisiin liittyy kuumetta tai huonovointisuutta.

Uusiutuva huuliherpes voi aiheuttaa muun muassa silmän sarveiskalvotulehduksen tai kasvohalvauksen aikuiselle. Halvaus kehittyy muutamassa päivässä, ja sitä voi edeltää korvan seudun kipu. Halvaus näkyy toisella puolella kasvoja suupielen roikkumisena. Tällöin lääkäriin on hakeuduttava viiveettä.

Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos huuliherpestä esiintyy useita kertoja vuodessa. Lääkärin kanssa voi keskustella ennaltaehkäisevästä estolääkityksestä, jota voidaan antaa suun kautta kuukausien tai vuosien ajan.

Teksti Matti Välimäki kuvat iStockphoto
Asiantuntijana proviisori Elina Aaltonen

Julkaistu Terveydeksi 2/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU