Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 23.09.2014
Joka viides suomalainen kärsii kuivan suun tunteesta, joka useimmiten johtuu syljen
Hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Laura Tarkkila muistuttaa, että sylki esimerkiksi kostuttaa, puhdistaa ja suojaa suun limakalvoja, ikeniä, hampaita ja nielua.
– Sylki suojaa mikrobeja ja bakteereita vastaan. Se säätelee myös suun happotasapainoa ja ehkäisee happojen aiheuttamaa eroosiota eli hammaskudoksen kemiallista vaurioitumista.
Ruoan nielemisessä sylki on olennainen aine. Se myös käynnistää ruoansulatuksen jo suussa ja hajottaa hiilihydraatteja. Samalla ruoan makuaineet leviävät kielen pinnan makureseptoreihin. Sylki auttaa puheen tuottamisessa ja vaikkapa laulamisessa. Osaammekin ehkä arvostaa sylkeä vasta silloin, kun siitä on puute.
– Kuivan suun aiheuttamia tyypillisiä ongelmia ovat esimerkiksi hampaiden reikiintyminen, ientulehdukset, sieni-infektiot ja pahanhajuinen hengitys.
Kuiva suu saattaa aiheuttaa myös ruokahalun vähenemistä tai ruokailun yksipuolistumista niin, että henkilö syö vain helposti nieltäviä ruokia.
– Seurauksena voi olla myös vaikkapa unettomuutta. Kuivasta suusta kärsivä saattaa herätä monta kertaa yössä tunteeseen, että on pakko juoda, Tarkkila kertoo.
Kuivan suun ongelmista kärsii noin joka viides suomalainen. Ilmiön taustalta löytyy monia syitä.
– Monet lääkkeet ja lääkkeiden yhdistelmät voivat aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä. Tällaista vaikutusta saattaa olla esimerkiksi eräillä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeillä, masennus- ja särkylääkkeillä, antihistamiineilla, astma- ja yskänlääkkeillä. Myös diabetekseen voi liittyä kuivan suun oireita, joita diabeteslääkkeet lisäävät entisestään.
Laura Tarkkila korostaa, että lääkitystä ei saa kuitenkaan koskaan lähteä itse muuttamaan tai vähentämään.
– Asiasta on aina keskusteltava lääkärin kanssa. Kannattaa myös muistaa, että usein lääkkeiden aiheuttama suun kuivuminen on vain väliaikaista.
Syljen eritys on yleensä myös vähentynyt henkilöillä, jotka ovat saaneet sädehoitoa pään tai kaulan alueelle. Joskus syljen erityksen vähenemiseen voi olla syynä Sjögrenin oireyhtymä, ja se vähentää myös kyynelnesteen eritystä. Kyseessä on niin sanottu autoimmuunisairaus, eli kehon puolustusjärjestelmä tuottaa virheellisesti vasta-aineita elimistöään itseään vastaan. Kuiva suu on myös yleisempi vaiva naisilla kuin miehillä.
– Naiset, joilla on vaihdevuosioireita, kärsivät tavallista useammin myös kuivan suun tunteesta. Sylkirauhasten soluista on löydetty kohtia, jotka ovat herkkiä estrogeeni- naishormonille. Kun vaihdevuosien aikana estrogeenimäärä laskee, tämä saattaa heijastua syljeneritykseen.
Lisäksi kuiva suu on tavallinen ongelma syömishäiriöissä, esimerkiksi ahmimista eli bulimiaa tai laihuushäiriötä eli anoreksiaa sairastavilla.
– Mutta toisinaan kuivan suun tunnetta saattaa esiintyä, vaikka syljen eritys oli si aivan normaalia. Ilmiön syitä ei tunneta, Tarkkila kertoo.
Suun kostuttamisessa tavallinen raikas vesi on ykkösvaihtoehto. Suun limakalvoja
voi kostuttaa iltaisin myös sivelemällä niihin sormella vaikkapa oliivi- tai rypsiöljyä.
Kuivasta suusta kärsivän kannattaa muistaa, että tupakka, alkoholi ja alkoholia sisältävät suuvedet kuivattavat suuta entisestään. Voi myös olla paikallaan välttää suolaisia ja runsaasti maustettuja ruokia. Syljen eritystä voi edistää suosimalla paljon pureskelua vaativaa kuitu- ja vihannespitoista ravintoa. Myös ksylitolipurukumi tarjoaa apua.
Apteekissa on tarjolla erilaisia geelejä, suihkeita, imeskelytabletteja, hammastahnoja ja suuvesiä, jotka on suunniteltu erityisesti kuivasta suusta kärsiville. Laura Tarkkila muistuttaa, että kuivasta suusta kärsivän on erittäin tärkeää huolehtia hyvin suun hygieniasta, koska vähäisen syljen takia suun suojamekanismit ovat heikentyneet.
– Hammastahnan pitäisi sisältää ksylitolia ja fluoria. Vaahtoavia, natriumlauryylisulfaattia sisältäviä hammastahnoja on syytä välttää, sillä ne ärsyttävät kuivia limakalvoja.
Lääkäri tai hammaslääkäri voi määrätä suun kuivuuteen joskus myös sylkirauhasten eritystä lisääviä tabletteja, jotka sisältävät pilokarpiini-nimistä yhdistettä. Niitä käytetään kuitenkin vain väliaikaisesti, sillä lääkkeen haittavaikutuksena on hikoilun lisääntyminen.
Tarkkila korostaa, että jos suu tuntuu kuivalta, siitä kannattaa ehdottomasti
mainita lääkärille tai hammaslääkärille etenkin, jos lääkityksessä on tehty äskettäin muutoksia.
– Myös stressi lisää kuivan suun tunnetta, joten asiaa ei kannata hautoa yksinään, Laura Tarkkila korostaa.
Asiantuntijaproviisori Saija Leikola Apteekkariliitosta muistuttaa, että kuivasta suusta kärsivä löytää apteekista apua oireiden lievitykseen.
– Tarjolla on esimerkiksi purukumeja, pastilleja, geelejä ja suuvesiä. Apteekkien valikoimiin kuuluu myös hammastahnoja, joissa on hyvä reikiintymissuoja ja mukana syljen eritystä lisäävää ksylitolia, mutta niissä ei ole arkaa suuta ärsyttäviä aineita.
Apteekista löytyy myös tietoa siitä, mitkä lääkkeet aiheuttavat syljen erityksen vähenemistä. Leikola huomauttaa Laura Tarkkilan tapaan, että lääkitystä ei saa lähteä omin päin muuttamaan tai vähentämään.
– Jos epäilee lääkkeen aiheuttavan suun kuivumista, asiasta kannattaa kysyä apteekista tai keskustella lääkärin kanssa, hän korostaa.
Teksti Matti Välimäki, kuva iStockphoto
Asiantuntijoina hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Laura Tarkkila, Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen suun erikoishoidon yksikkö sekä asiantuntijaproviisori Saija Leikola, Apteekkariliitto
Julkaistu Terveydeksi! 4/2013