Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 01.06.2015
Värikkäät vitamiinipommit odottavat toreilla, metsissä, puutarhoissa ja vihannesosastoilla. Nauti niistä nyt, sillä kasvisten ravintoarvot ovat huipussaan sesonkiaikaan.
Porkkana, palsternakka, herne ja herukka. Mansikka, mustikka, vadelma ja varhaisperuna. Keräkaali, karviainen, tomaatti ja tyrni.
Kesäaikaan on helppo kattaa vihanneksia, marjoja ja juureksia joka aterialle, sillä valikoimaa riittää. Puutarhan ja metsän antimista kannattaa nauttia niiden sesonkiaikana. Tällöin maku ja vitamiinipitoisuudet ovat niissä parhaimmillaan.
– Valtaosa kasviksista on hyvä syödä mahdollisimman tuoreina ja raakoina, sillä osa niiden sisältämistä vitamiineista häviää säilytyksen ja kuumennuksen aikana, ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen Terveystalosta Kuopiosta kertoo.
Osa kasvikunnan vitamiineista on vesiliukoisia, eivätkä ne sellaisina varastoidu elimistöön. Siksi niitä on saatava ravinnosta joka päivä.
Päivittäinen annos eli viisi, kuusi syöjän kouran kokoista annosta kannattaa jakaa eri aterioille, sillä vesiliukoiset vitamiinit imeytyvät parhaiten pieninä annoksina.
Kun annokset koostetaan eri kasviksista, hedelmistä ja marjoista, taataan vitamiinien monipuolinen saanti.
– Monet vitamiinit toimivat vastavuoroisesti: jos yhtä tulee ylettömästi, toinen saattaa jäädä imeytymättä. Tasapuolisuus toteutuu, kun pyrkii syömään päivittäin mahdollisimman erivärisiä kasvikunnan antimia, Kauppinen kertoo.
Kasviksille ja marjoille värin antavat aineet ovat nekin terveydelle hyödyksi, sillä ne toimivat sairauksilta suojaavina antioksidantteina.
– Emme voi olla varmoja, vaikuttavatko vitamiinit ja väriaineet elimistössä yksittäin vai yhdessä. Tämänkin vuoksi kasvikunnan tuotteita kannattaa syödä monipuolisesti. Kasviksissa ja marjoissa on vitamiinien lisäksi myös muita terveyteen vaikuttavia aineita, joita kaikkia emme vielä edes tunne eikä näitä aineita voi napata purkista.
Kauppinen muistuttaa, että vitamiinien ja antioksidanttien lisäksi kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti vatsan toiminnalle tärkeitä kuituja.
Ihan joka vatsalle kaikki kasvikset eivät kuitenkaan sovi.
– Kannattaa tarkkailla, mistä kasviksista oma vatsa kenkkuilee. Esimerkiksi ärtyvä suoli suivaantuu herkästi kaaleista, ainakin jos niitä nauttii paljon.
Kaikissa kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on C-vitamiinia. Sitä tarvitaan muun muassa vastustuskyvyn ylläpitoon, solujen rakennusaineeksi ja raudan imeytymiseen.
C-vitamiini toimii myös antioksidanttina, joka saattaa ehkäistä syöpiä ja sydän- ja verisuonitauteja. Erityisen runsaasti C-vitamiinia on esimerkiksi paprikassa ja mustaherukassa: puolikas paprika tai desilitra mustaherukoita täyttää päivittäisen, 75 milligramman C-vitamiinitarpeen.
– Jotta appelsiinista saisi saman määrän C-vitamiinia, tulisi syödä puolitoista hedelmää, Maare Kauppinen huomauttaa.
Vihreät kasvikset sisältävät runsaasti folaattia, B-vitamiinia, jota on vitamiinivalmisteissa foolihappona. Sen puute aiheuttaa anemiaa ja joidenkin tutkimusten mukaan eräitä syöpiä.
Folaatti vaikuttaa osaltaan mielialalle tärkeän aivojen välittäjäaine serotoniinin muodostukseen. Raskaus lisää folaatin tarvetta, sillä folaatin puute kasvattaa merkittävästi sikiön vaaraa saada hermostoputken sulkeutumishäiriö.
– Suomalaiset naiset saavat ravinnostaan keskimäärin virallisia suosituksia eli päivittäistä 400 mikrogrammaa vähemmän folaattia. Raskautta suunnittelevalla naisella tarve kasvaa sadalla mikrogrammalla.
Folaattia on runsaasti parsa- ja lehtikaalissa. Sen päivittäinen tarve täyttyy, kun täyttää pääaterioilla lautasesta puolet kasviksilla ja kattaa välipaloillekin värikästä sekä täysjyväleipää.
– Vihreissä kasviksissa on runsaasti myös K-vitamiinia. Sitä tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen.
Oranssit ja punaiset kasvikset, kuten porkkana, tomaatti ja paprika ovat hyviä A-vitamiinin esiasteen beetakaroteenin lähteitä.
A-vitamiini pitää ihon ja limakalvot kunnossa.
– A-vitamiinia suositellaan päivittäin miehille 900 ja naisille 700 mikrogrammaa. Tuon määrän saa esimerkiksi yhdestä isosta porkkanasta.
Ruoanvalmistustavalla voi osaltaan vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen ja säilyvyyteen. Kotimaiset kasvikset ja hedelmät kannattaa syödä kuorineen, sillä suuri osa vitamiineista sijaitsee heti kuoren alla.
Salaatti on hyvä valmistaa ruokalajeista viimeisenä, koska osa kasvisten vitamiineista tuhoutuu joutuessaan ilman kanssa tekemisiin. Loraus öljyä parantaa rasvaliukoisen A-vitamiinin imeytymistä.
– Mikroaaltouuni ja höyrytys ovat vitamiinihävikin kannalta hyviä ruoanvalmistusmenetelmiä. Kasvisruokaa kannattaa valmistaa kerta-annos, sillä ruoan uudelleen kuumentaminen tuhoaa vitamiineja.
Pakastaminen on paras tapa säilöä marjojen vitamiinit talven varalle. Pieni sokerilisä ei marjojen terveellisyyttä vähennä.
– Pakkasessa marjojen luontainen sokeri vähenee ja niistä tulee vähitellen happamia. Tämä korostuu varsinkin viipaloiduissa ja soseutetuissa marjoissa.
Pakasteet sulatetaan sukkelaan mikrossa, sillä hitaasti pöydällä sulavissa marjoissa vitamiinihävikki kasvaa. Jotta vitamiinit eivät katoaisi keitettäessä, jäiset marjat lisätään puuroon tai kiisselipohjaan viimeisinä.
Aina ruoka ei riitä vitamiinien saantiin, vaan tarvitaan purkkilisää. Farmaseutti Kaisu Pöykkö listaa syyt marssia apteekkiin vitamiiniostoksille. Oikean vahvuinen valmiste löytyy ammattilaisen avulla.
Lehti- ja parsakaalissa sekä muissa vihreissä kasviksissa on runsaasti folaattia, B-vitamiinia. Folaatti vaikuttaa osaltaan mielialalle tärkeän aivojen välittäjäaine serotoniinin muodostukseen. Sen puute aiheuttaa anemiaa ja joidenkin tutkimusten mukaan eräitä syöpiä.
Oranssit ja punaiset kasvikset, kuten paprika, porkkana ja tomaatti ovat hyviä A-vitamiinin esiasteen beetakaroteenin lähteitä. A-vitamiini pitää ihon ja limakalvot kunnossa.
Ruskeiden ja valkoisten kasvisten, kuten sipulin ja omenan sisältämä kversetiini on antioksidantti, joka voi hillitä tulehdussairauksia ja estää niitä puhkeamasta.
Kaikissa marjoissa, kasviksissa ja hedelmissä on C-vitamiinia. Sitä tarvitaan muun muassa vastustuskyvyn ylläpitoon, solujen rakennusaineeksi ja raudan imeytymiseen.
Vihreissä kasviksissa on runsaasti K-vitamiinia, jota tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen.
Pinaatissa on runsaasti luteiinia, joka on elimistön puolustuskykyä vahvistava antioksidantti. Vihreiden kasvisten luteiini suojaa silmiä silmänpohjan rappeumalta
ja kaihilta.
Teksti Virve Järvinen, kuvat Vesa Tyni
Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen, Kuopion Terveystalo ja farmaseutti Kaisu Pöykkö, Apteekkimaailma
Julkaistu Terveydeksi! 2/2105
Oikaisu: Verkkojulkaisussa kerrotaan oikein, että raskaana oleville, imettäville, alle 18-vuotiaille sekä yli 75-vuotiaille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää. Painetussa lehdessä todetaan virheellisesti, että tarve olisi ympärivuorokautinen. Toimitus pahoittelee virhettä, joka on tapahtunut jälkikäsittelyssä toimittajassa ja asiantuntijasta riippumatta.