‹ Takaisin

Ihonhoito  |  20.08.2021

Onko se aknea?

Jopa 90 prosentilla suomalaisista murrosikäisistä esiintyy aknea, mutta sairauden vaikeusaste vaihtelee. Oireet voivat olla niin lieviä, ettei niiden ajatella liittyvän akneen. Vaikeimmillaan iho tulehtuu ja finneistä voi jäädä arpia.

Aknesta on kyse, kun näppyjä on laajemmalla alueella pidempään. Suurin osa aknesta on lievää, eikä pelkkiä mustapäitä ja finnejä aina edes koeta häiritsevinä. Mutta osalla kehittyy vaikeampi, märkärakkulainen, lääkärin hoitoa vaativa akne, kertoo ihotautilääkäri Hannele Virtanen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Iho- ja allergiasairaalasta.

Näppylät esiintyvät aknessa kasvojen, hartiaseudun ja rintakehän alueella.

Oireet helpottuvat useimmiten parikymppisenä tai nuorena aikuisena, mutta joillakin akne jatkuu keski-ikään asti.

Joskus harvoin, esimerkiksi naisilla hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden takia, akne voi puhjeta aikuisiällä.

Usein omahoito riittää

− On hyvä muistaa, ettei akne johdu liasta, eikä siis parane puhdistamalla. Pesuaineiden tehtävä on poistaa ylimääräistä talia iholta, mutta ihon liiallista kuivattamista kannattaa varoa, koska talirauhasen tali ei pääse kulkemaan kuivan ihon läpi luonnollisesti, Virtanen kertoo.

Aknessa ihon normaali talirauhasten toiminta häiriintyy, kun talirauhasten aukkoihin kertyy sarveisainetta. Aukkojen tukkeutuessa kokonaan muodostuu komedo eli musta- tai valkopää. Kun tali alkaa hajota rauhasen sisäpuolella, alkavat hajoamisaineet ärsyttää ihoa ja syntyy tulehtuneita näppylöitä eli papuloita ja märkäpäitä eli finnejä. Tällöin on kyse märkärakkulaisesta aknesta. Tilanne pahenee entisestään, jos lähekkäin olevat finnit yhtyvät isommiksi kystiksi.

Lievässä aknessa ihoa hoidetaan normaalisti. Kasvot on hyvä pestä aamuin illoin, mutta pesuainetta käytetään vain iltaisin, ellei iho ole jo aamulla selvästi rasvainen. Pesun jälkeen iho rasvataan kevyellä voiteella. Jos on tottunut kuorimaan ihoaan, kannattaa se tehdä finnisellä iholla varoen: finnit ärtyvät, kun niitä hierotaan karkealla kuorintatuotteella.

− Savipohjaiset kasvonaamiot ovat hyviä, koska ne imevät talia iholta. Jos käyttää meikkejä, on muistettava huolehtia ihon puhdistuksen lisäksi meikkivälineiden puhtaudesta. Kevyt meikkivoide on iholla puuteria parempi, koska se ei tuki talirauhasia.

Virtasen mukaan sopivat ihonhoitotuotteet löytää laajoista valikoimista parhaiten kokeilemalla.

− Vaikka marketeistakin voi löytää nykyään hyviä tuotteita, ovat apteekin tuotteet aina varmempi valinta. Apteekista saa myös hyviä neuvoja ihon hoitoon.

Jos iho-oireet eivät helpotu tavallisella hoidolla, apteekista saa ilman reseptiä erilaisia aknen hoitoon käytettäviä tuotteita, kuten bentsoyyliperoksidia sisältäviä geelejä ja voiteita.

Ihon paraneminen vie aikaa

− Aknen oireet voivat olla tosi kiusallisia, mutta ne menevät useimmiten ajan kanssa ohi. Jos tilanne ei ala rauhoittua kotihoidolla muutamassa kuukaudessa tai iho menee huonompaan kuntoon, kannattaa mennä lääkäriin, sillä huonolla tuurilla iho voi tulehtua laajemmin. Kystamuutoksista voi parantuessa muodostua arpia, joiden synty estetään parhaiten ennaltaehkäisemällä kystia.

Lääkäri määrää usein ensimmäiseksi hoidoksi iholle levitettäviä lääkegeelejä ja -voiteita, jotka vähentävät talirauhasten sarveistumista. Antibioottia tai bentsoyyliperoksidia sisältävät valmisteet tappavat bakteereita ja lievittävät ihon tulehduksellisuutta. Jos paikallishoidosta ei ole apua, aloitetaan usein muutaman kuukauden mittainen antibioottikuuri.

Tytöillä myös tietyt ehkäisypillerit voivat helpottaa oireita.

Jos akne on vaikea eikä mistään muusta hoidosta ole saatu apua, voi ihotautilääkäri aloittaa hoidon isotretinoiinilla, joka vaikuttaa tehokkaasti sekä talirauhasten liikasarveistumiseen että talineritykseen. Lääkettä käytetään vain vaikeimmissa aknen muodoissa ja tarkassa seurannassa, koska se voi nostaa veren rasva- ja maksa-arvoja ja aiheuttaa sikiövaurioita.

− Aknen hoito vaatii aina pitkäjänteisyyttä ja hoitoon sitoutumista, sillä muutokset eivät tapahdu hetkessä. Isotretinoiinihoito kestää yleensä puolesta vuodesta vuoteen, ja paikallishoitoa voidaan tarvittaessa käyttää vuosia.

Terveet elämäntavat auttavat

− Aknea ei voi ennaltaehkäistä. Se tulee jos on tullakseen. Akneen liittyy myös perinnöllistä alttiutta, eli vanhemman vaikea akne ennustaa lapsen mahdollista aknea, Virtanen kertoo.

Aknen oireiluun voi vaikuttaa normaalin ihon hoidon lisäksi terveellisillä elämäntavoilla.

Haitallisesti akneen vaikuttaa tupakointi, koska se heikentää ihon pintaverenkiertoa.

Anaboliset steroidit taas saattavat aiheuttaa aknen. Auringon vaikutus akneen on ristiriitainen, koska vaikka se lisää talineritystä ja aiheuttaa finnejä, voi se myös helpottaa joidenkin iho-oireita.

Suklaan ja juustojen suoraa vaikutusta akneen ei ole voitu osoittaa, mutta niiden syönti voi joillakin vaikuttaa yksittäisten näppylöiden syntyyn. Tällä hetkellä selvitellään, onko länsimaisella hiili­hydraattipitoisella ruokavaliolla vaikutusta akneen.

− Tutkimustietoa tarvitaan vielä lisää, mutta sokereilla ja maito­tuotteilla saattaa olla yhteys akneen. Koska runsas sokerin käyttö on haitallista kokonaisterveyden kannalta, on sen vähentäminen aina hyvä juttu. Laaja-alaisia muutoksia ruokavalioon ei kuitenkaan kannata tehdä omin päin, vaan ruokavalio on hyvä pitää monipuolisena. Runsas määrä kasviksia, marjoja, kaloja ja hyviä rasvoja on kaikille hyväksi.

1 Pintakuivalle iholle

Antibakteerinen puhdistusvaahto on tarkoitettu epäpuhtaan ja rasvaisen ihon puhdistukseen. Mieto, kookosöljypohjainen koostumus sisältää bakteereja tuhoavaa Montaline C40 -aktiviiainetta, joka myös kosteuttaa ihoa. Kevyt vaahto sopii myös pintakuivalle, tulehtuneelle ja aikuiselle akneiholle. Tuote ei sisällä parabeeneja.

Sebamed Clear Face Deep Cleansing Foam 150 ml, noin 12 euroa

2 Syväpuhdistava vaahto

Syväpuhdistava vaahto on tarkoitettu rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle. Salisyylihappo syväpuhdistaa ihohuokoset ja ehkäisee mustapäiden syntyä, piroktoniolamiini ehkäisee bakteerien kasvua ja glyseroli ehkäisee ihon kuivumista. Tuote on parabeeniton.

Aco Spotless Daily Face Wash 200 ml, noin 10–11 euroa

3 Aikuisen ihon epäpuhtauksiin

Vaahtoutuva puhdistusgeeli on kehitetty aikuiselle epäpuhtauksiin taipuvaiselle, rasvoittuvalle ja herkästi kiiltävälle iholle. Geeli syväpuhdistaa ihohuokoset ja sisältää myös kevyesti kuorivia ainesosia. Herkällä iholla testattu tuote on saippuaton ja alkoholiton.

Vichy Normaderm Deep Cleansing Purifying Gel 200 ml, noin 18–20 euroa

4 Herkälle iholle

Puhdistusgeeli herkälle ja rasvoittuvalle iholle sopii lievästä keskivaikean akneihon puhdistukseen. Tuote on saippuaton, alkoholiton, väriaineeton ja parabeeniton.

La Roche-Posay Effaclar Purifying Foaming Gel 200 ml, noin 13,5–14 euroa

5 Hellävaraiseen puhdistukseen

Puhdistusgeeli on saippuaton ja hajusteeton tuote epäpuhtaan ja akneen taipuvaisen ihon hellävaraiseen puhdistukseen. Geeli tuhoaa bakteereja ja ehkäisee niiden lisääntymistä sekä rauhoittaa tulehtunutta ihoa. Maitohappo vähentää ylimääräisen talin tuotantoa. Tuote ei tuki ihohuokosia.

Eucerin DermoPURIFYER Cleanser 200 ml, noin 13,5–14 euroa

6 Rauhoittava geeli

Alkoholiton, parabeeniton ja saippuaton geeli puhdistaa rasvaisen epäpuhtaan ihon ärsyttämättä ja kuivattamatta. Monolauriini tasapainottaa talineritystä ja tekee ihosta mattapintaisen.

Avène Cleanance Cleansing Gel 200 ml, noin 14,5–17,5 euroa

7 Liuos rasvaiselle iholle

Puhdistusliuos sopii rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Liuos sisältää denaturoitua etanolia, joka vähentää ihon rasvaisuutta ja yhdessä maitohapon kanssa tuhoaa pieneliöitä iholla. GIyseroli suojaa ihon pintaa liialliselta kuivumiselta.

Acnex 150 ml, noin 9 euroa

Lisää tietoa

Tunnista ihotyyppisi

Suomessa tyypillisin ihotyyppi on sekaiho. Siinä t-alueen eli otsan, nenän ja leuan alue on rasvoittuvampi ja poskien alue kuivempi. Varsinkin talviaikaan poskien kuivuminen voi lisääntyä.

Sekaiho puhdistetaan miedoilla hoitoaineilla, joita kaikki kasvojen alueet sietävät. Rasvauk­seen käytetään rasvaiselle ihoalueelle kevyttä kosteutusta ja kuivemmille alueille tarvittaessa täyteläisempää voidetta. Kuorinta kannattaa tehdä vain kerran pari kuussa hellävaraisella tuotteella.

Rasvoittuva iho on paksumpi eikä rypisty iän myötä niin helposti kuin muut ihotyypit. Koska se erittää runsaasti talia, se ei kuivu helposti. Rasvoittuva iho kiiltelee päivän mittaan, ihohuokoset ovat laajentuneet ja ihoon tulee helposti näppylöitä. Rasvaisen ihon voi pestä pesuaineilla aamuin illoin ja sitä kosteutetaan kevyillä voiteilla.

Talia imevät savipohjaiset naamiot ovat hyviä, ja kuorintatuotteita voi käyttää viikoittain. Koska aurinko lisää talin­eritystä kasvoilla, kannattaa aurinkovoide valita akne-ihon tuotteista.

Myös atooppiselle iholle voi tulla finnejä ja aknea. Atooppisen, herkästi kuivuvan ja ärtyvän ihon kosteutus ja hellävarainen hoito on tärkeää.

Teksti Marjaana Roponen, kuvat Vesa Tyni ja Ingimage

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Hannele Virtanen, Iho- ja allergiasairaala

Julkaistu Terveydeksi! 1/2016

Apteekki

APTEEKKIHAKU