‹ Takaisin

Ihonhoito  |  27.05.2022   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Tarkkaile omaa nahkaa

Jopa yhdeksän kymmenestä ihosyövästä on ennaltaehkäisevissä järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Ihon omaseuranta on tärkeä kansalaistaito.

Ihon suojaaminen auringossa kuuluu ihon terveydestä huolehtimisen rutiineihin. Suojautuminen alkaa oman aurinkoihotyypin tunnistamisesta. Apuna voi käyttää vaikkapa omia aurinkokokemuksia ja miettiä, miten oma iho on reagoinut auringossa. Palaako iho herkästi? Ruskettuuko se?

- Aurinkoihotyyppejä on kuusi, joista osa on heikommin ja osa taas paremmin aurinkoa sietäviä. Harva meistä kuuluu puhtaasti yhteen ihotyyppiin, mutta usein ihmiset pystyvät hyvin helpostikin löytämään omalta tuntuvan aurinkoihotyypin, sairaanhoitaja Marketta Komulainen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksestä kertoo.

Aurinkoihotyyppi vaikuttaa siihen, miten auringossa toimia ja miten suojautua UV-säteilyltä: esimerkiksi vaaleaihoinen ei voi oleskella auringossa käytännössä lainkaan ilman ihon suojausta. Oman aurinkoihotyypin voi selvittää esimerkiksi Terveyskylän ihotyyppitestillä.

- Aurinko on hyvinvoinnillemme tärkeä, sillä se auttaa ihoa tuottamaan meille tarpeellista D-vitamiinia. Tähän tarkoitukseen riittävä aurinkoannos on kuitenkin maltillinen. D-vitamiinia saadaan syntymään, kun on viikossa kolme kertaa 20 minuuttia auringossa kasvot ja käsivarret paljaana, iho asianmukaisesti suojattuna.

Ihon omaseuranta avuksi

Syöpäjärjestöjen Taloustutkimuksella vastikään teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista ruskettaa ihoaan auringossa ainakin joskus.

- Kenenkään ei kannattaisi ottamalla ottaa aurinkoa. Rusketuskin on merkki ihon vauriosta, Komulainen korostaa.

Järkevä aurinkokäyttäyminen on kaiken A ja O. Ihoa ei tulee koskaan polttaa ja sen lisäksi elinikäisen aurinkoaltistuksen määrä kannattaa pitää kohtuullisena. Jopa yhdeksän kymmenestä ihosyövästä on ennaltaehkäisevissä terveellisen aurinkokäyttäytymisen avulla.

Komulainen kannustaa ihmisiä ihon omaseurantaan. 

- Suomalaisella aikuisella on keskimäärin 50 hyvänlaatuista luomea. On hyvä oppia tuntemaan omassa ihossa olevat luomet, ja paras tapa siihen on säännöllinen tarkkailu.

Ihoa kannattaa tarkkailla kuukauden–parin välein peilejä apuna käyttäen. Läheistä ihmistä voi pyytää tarkistamaan sellaiset alueet, joita ei itse pysty näkemään.

- Ihon omaseurannan pitäisi olla kansalaistaito. Kun oman ihon tuntee, niin kehomuisti auttaa tunnistamaan, jos jokin on oudosti. Epäilyttävät muutokset pitää aina käydä näyttämässä ammattilaiselle.

Syöpäjärjestöt muistuttaa Euroopan syöpäviikolla 25.¬-31.5.2022 kansalaisia turvallisesta aurinkokäyttäytymisestä. Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja 6 valtakunnallista potilasjärjestöä sekä oma tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. 

Apteekki

APTEEKKIHAKU