‹ Takaisin

Itsehoito  |  23.06.2021   |  TARU VANHALA   |  RODEO

5 vinkkiä kesälomailijalle

Tänä vuonna valtaosa suomalaisista lomailee kotimaassa. Lue vinkit onnistuneempaan lomaan niin mökillä kuin tien päällä.

1. Estä paukamat

Varsinkin alkukesästä hyttysten pistot saavat aikaan muhkeita paukamia. Kutiseviin pistoksiin kannattaa varautua apteekista saatavilla antihistamiinipuikolla, hydrokortisonivoiteella tai muilla kutinaa lievittävillä täsmätuotteilla.

Myös suun kautta otettava antihistamiini lievittää ihoärsytystä ja kutinaa, mutta harva tietää, että se toimii parhaiten ennalta otettuna. Kun antihistamiinin ottaa jo päivää ennen mökkireissua, saattaa välttyä kaikista voimakkaammilta reaktioilta.

Hyttysmyrkkyjen, -savujen ja -verkkojen lisäksi myös vaatetus suojaa hyttysten pistoilta. Voimakas tuoksuiset shampoot ja hajuvedet houkuttelevat sen sijaan vetävät niitä puoleensa.

2. Muista punkit

Punkkeja tavataan nykyään kaikkialla Suomessa. Mökkiympäristölle tyypilliset kosteat rantaheinikot ja ojanpientareet ovat punkkien suosikkipaikkoja, joten mökkivarustukseen kannattaa ehdottomasti lisätä punkinpoistaja. Teräväkärkinen pinsettimalli on oiva apu myös, jos saunapuita hakatessa saa tikun sormeen.

Punkkitarkistus kannattaa luonnossa liikkuessa ottaa päivittäiseksi rutiiniksi. Tehokkain tapa suojautua punkeita on pukeutuminen, mutta paljaille ihoalueille voi lisäsuojana käyttää hyönteiskarkotteita.

3. Varaudu venähdyksiin 

Kotioloissa nyrjähtäneeseen nilkkaan tai palovammaan ensiavun löytää kätevästi pakasteesta. Mökillä tai tien päällä pakastevihannespussia kylmähoidoksi harvemmin on saatavilla. Kertakäyttöinen, itsestään viilenevä kylmäpakkaus kannattaa lisätä niin auton kuin mökkiapteekin varustukseen. Kylmäpakkaus aktivoituu hetkessä pakkausta vääntämällä ja tarjoaa pikaisen avun esimerkiksi turvonneeseen nilkkaan.

4. Dosetti helpottaa loma-arkea

Viikon mökkireissulle lääkkeet on kätevä annostella valmiiksi dosettiin. Näin kaikkia lääkepurkkeja ja -pakkauksia ei tarvitse kuljettaa mukana eikä myöskään ole vaara, että kaikki lääkkeet unohtuisivat reissun pääteeksi mökille satojen kilometrien päähän.

Dosetti myös auttaa epäsäännöllisemmässä päivärytmissä huomaamaan, jos säännöllinen lääke on jäänyt ottamatta.

Apteekista löytyy dosetteja erilaisiin tarpeisiin. Paljon lääkkeitä, eri aikaan vuorokaudesta ottaville sopii perinteinen kasettimalli. Paria kolmea lääkettä käyttävälle kätevämpi on pienempi viikkodosetti, joka kulkee kätevästi mukana vaikka käsilaukussa.

5. Apteekki.fi etsii apteekin ja lääkkeen

Unohtuiko lääkkeet kotiin? Puuttuuko mökkiapteekin varustuksesta jotain? Ei hätää, Suomessa on laaja apteekkiverkosto. Kätevimmin lähin auki oleva apteekki löytyy apteekki.fi-sivuston Apteekkihaun avulla. Jos epäilet, että lääkettäsi ei välttämättä löydy kaikista apteekeista, samalla sivustolla olevan Lääkehaun avulla löydät helposti lähimmän apteekin, jossa haluamaasi lääkettä on saman tien varastossa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU