‹ Takaisin

Itsehoito  |  16.01.2024   |  VIRVE JÄRVINEN   |  ISTOCK

Hiivaa vai jotain muuta?

Kuivuu, kutittaa, kirvelee ja valkovuoto sotkee pikkuhousut. Onneksi monet kiusalliset intiimivaivat voi hoitaa helposti itse.

Kutina, kirvely, punoittavat limakalvot ja kokkareinen, ryynimäinen, hajuton valkovuoto ovat emätintulehduksista tavallisimman eli hiivatulehduksen merkkejä. Ulkosynnyttimien kutina voi olla voimakasta ja limakalvoilla voi olla pieniä, kipeitä haavaumia.

Hiivatulehduksen aiheuttaja on useimmiten emättimen normaaliin bakteerikantaan kuuluva Candida albicans -sieni. Siitä tulee ongelma, kun emättimen mikrobitasapaino syystä tai toisesta järkkyy, ja sieni alkaa lisääntyä liikaa. Raskaus, kohonnut verensokeri, puolustuskykyä heikentävät autoimmuunisairaudet sekä hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö ja antibioottikuurit voivat vaikuttaa emättimen mikrobitasapainoon ja altistaa hiivatulehdukselle.

Kuivuus ja kalan haju kiusana

Jos kutina ja kirvely ovat ainoat oireet, ja nainen on viisissäkymmenissä tai yli, kyse on todennäköisesti estrogeenin vähenemiseen ja emättimen limakalvon ohenemiseen liittyvästä vaivasta. Ohuet limakalvot kuivuvat ja ärtyvät herkästi.

Valkovuodon tympeä, harmahtava väri ja kalamainen haju viittaavat bakteerivaginoosiin. Siinä emättimen omat, hyvät maitohappobakteerit korvautuvat emättimen haitallisilla hajubakteereilla.

Jos oireet ovat epäselvät, apteekkitestit voivat auttaa erottamaan hiivatulehduksen bakteerivaginoosista. Lääkäriä tarvitaan, jos oireet ovat voimakkaat, vaiva on uusi, toistuu usein tai siihen liittyy verinen vuoto, virtsaamisvaikeudet, alavatsakipu tai kuume.

Intiimivaivoja voi hoitaa itse

Hiivatulehdusta, bakteerivaginoosia ja emättimen ohuita, kuivia limakalvoja voi hoitaa itsehoitovalmisteilla.

Hiivatulehdusta hoidetaan emättimeen annosteltavalla klotrimatsolilla tai suun kautta otettavalla flukonatsolilla.

Lievää bakteerivaginoosia voi hoitaa emättimen happamuutta lisäävillä valmisteilla: emätingeeleillä, -tableteilla ja -puikolla. Ne sisältävät muun muassa maitohappobakteereita ja C-vitamiinia.

Kuivuvia, ärtyviä limakalvoja voi helpottaa hormonittomilla, kosteuttavilla valmisteilla. Niitä löytyy puikkoina, geelinä ja voiteena. Paikallisestrogeenivalmisteista on apua vaihdevuosien ohuisiin, kuiviin limakalvoihin.

Farmaseutti auttaa valmisteen valinnassa

Hiivatulehdukseen tarkoitetut emätinpuikot ja nielaistavat kapselit ovat yhtä tehokkaita, kun niitä käyttää annossuosituksen mukaan. Emätinpuikkoja on sekä kertahoitona että enintään kolmen päivän kuurina. Nielaistava kapseli on kertahoito. Sitä voi käyttää vain, jos hiivatulehdus on lääkärin aiemmin diagnosoima vaiva. Voimakasta ulkosynnyttimien kutinaa voi lievittää klotrimatsolia sisältävällä voiteella.

Sopivasta valmisteesta tulee keskustella farmaseutin kanssa: kuukautiset ja muut lääkitykset vaikuttavat valintaan. Esimerkiksi osa diabetes-, astma- tai mielialalääkkeistä voi estää suun kautta otettavan hiivalääkkeen käytön. Raskaus-aikana lääkityksestä tulee kysyä lääkäriltä tai neuvolasta.

Suojaa partneri

Hiivatulehduksen aikana yhdyntä on usein tauolla, sillä hankaus voi aiheuttaa kipua. Yhdyntöjä ei tarvitse välttää tartunnan pelossa, sillä hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi eivät tartu seksikumppaniin.

Hiivatulehduksen aikana yhdynnässä on hyvä käyttää kondomia. Hiivasieni voi alkaa lisääntyä kumppanin elimistössä ja aiheuttaa kumppanille esinahan tulehduksen. Lääkäriin mennään, jos kumppanillakin on hiivatulehduksen oireita.

Emätintulehdusten aikana ei suositella tamponin eikä kuukupin käyttöä. Huomio: hiivatulehduksen paikallishoidossa käytettävä klotrimatsoli voi vahingoittaa kondomeissa käytettävää lateksikumia ja heikentää siten ehkäisytehoa.

Hellä hoitoehkäisee oireita

Emättimen oma bakteerikanta ja hapan pH suojaavat parhaiten tulehduksilta. Jos bakteerivaginoosi toistuu usein, voi kokeilla maitohappobakteerivalmisteita joko emättimen tai suun kautta otettuina.

Voimakkaat pesuaineet heikentävät emättimen mikrobitasapainoa ja kuivattavat limakalvoja. Vesipesu korkeintaan aamuin illoin riittää. Suihkua ei pidä suunnata suoraan ulkosynnyttimiin tulehdusriskin välttämiseksi.

Ulkosynnyttimien kuivaa ihoa voi hoitaa kosteuttavilla perusvoiteilla tai hoitoöljyillä. Tiukat vaatteet ja hautovat pikkuhousun- ja inkontinenssisuojat saattavat ärsyttää ihoa ja limakalvoja, ja ne kannattaa jättää satunnaiseen käyttöön.

Asiantuntijana proviisori Eveliina Hahl, Karkkilan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU